(NaturalNews)

Макар че дебатът за това дали доматите са плод или зеленчук бушува, техните ползи за здравето са добре известни. Тяхното съдържание на ликопен е свързано с намаляване на риска от някои видове рак, като рак на стомаха, на устата и рак на простатата. Те дори са показали, че подобряват здравето на сърдечно-съдовата система и се борят с остеопорозата. Плюс това, тяхното съдържание на лутеин е добро за очите! Друга полза от консумацията на домати е способността им да предотвратяват рак на гърдата при жени след менопауза, като помагат за регулирането  нивата на кръвната захар и на мазнините. Регулирането  нивата на кръвната захар и на мазнините може да помогне на жените след менопауза да поддържат по-малко телесно тегло.

Ракът на гърдата при жени след менопауза е свързан с телесната маса. С увеличаването  индекса на телесна маса, се увеличава и присъщият риск от рак на гърдата. Едно изследване, публикувано в Списание по клинична ендокринилогия & метаболизъм през този месец показва, че консумацията на домати регулира освобождаването на адипонектин. Този хормон регулира нивата на кръвни мазнини и захар. Чрез увеличаване  секрецията на адипонектин, консумацията на домати може да помогне на жените да поддържат здравословно телесно тегло и следователно да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата.

Липсата на адипонектин и неговата способност да регулира кръвната захар е свързана със затлъстяване и дори диабет. Открито е, че затлъстелите хора имат по-ниски нива на адипонектин в кръвта, което означава, че нивата на кръвната им захар и мазнини остават повишени в сравнение с физически по-слабите лица. За да се постигнат подобни резултати, жените могат да увеличат секрецията на адипонектин с почти 10%, като ядат поне 25 мг ликопен дневно. Като се има предвид, че една чаша (240 мл) доматен сок съдържа 23 мг ликопен, малко повече от една чаша (около 260 мл) доматен сок на ден ще даде подобни резултати.

Способността на доматите да  защитават от сърдечно-съдови заболявания и остеопороза, тяхната способност да осигуряват ценни здравословни хранителни вещества за очите и способността им за защита срещу много видове рак, включително рак на гърдата, ги прави ценна храна. Чрез добавяне на малко повече от една чаша доматен сок към вашето меню за деня, можете да увеличите ефективността на регулиране  нивата на кръвната захар и мазнините и да си помогнете за поддържане на по-малко телесно тегло.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Josh Anderson

By admin

One thought on “Доматите могат да помогнат за предотвратяване на рак на гърдата”

Напиши коментар

Добави обява

×
×