Връзки-зелен-лук

Изследователи са открили, че флавоноидите, извлечени от обикновения лук забавят темпа на растеж на рак на дебелото черво при мишки също толкова ефективно както и химиотерапевтичните лекарства. И докато мишките на химиотерапия са имали повишение на LDL холестерола (възможен страничен ефект на лекарството), мишките на екстракт от лук всъщност са имали намаление в нивата на лошия холестерол.

Флавоноидите на лука забавят растежа на тумор на дебелото черво с 67% ин виво

В това проучване изследователите са хранели мишките с три различни дози флавоноиди, извлечени от лук, устни химиотерапевтични лекарства или физиологичен разтвор (като контрол), заедно с диета с високо съдържание на мазнини. Мастната диета се е използвала за индуциране на високи кръвни мазнини и холестерол (хиперлипидемия), тъй като това е основен рисков фактор за рак на дебелото черво и много пациенти с рак на дебелото черво имат това състояние. Най-високата доза от екстракт от лук забавила растежа на туморите на дебелото черво с 67%, в сравнение с контрола след три седмици. Мишките на химиотерапия са били с малко по-забавен растеж на рака, но не е имало статистически значима разлика в сравнение с високите дози на екстракт от лук. Въпреки това е имало голяма разлика в страничните реакции, наблюдавани при мишките.

Лучени флавоноиди: големи ползи без странични ефекти

Химиотерапевтичните лекарства са известни, че извършват някои сериозни странични ефекти и използваното лекарство в това проучване не е било изключение – известни са над 100 възможни странични ефекти, включително кома, временна слепота, загуба на способността да се говори, гърчове, парализа и колапс. Известно е също, че химиотерапевтичното лекарството може да предизвика хиперлипидемия (висок холестерол и/или триглицериди) при хората и точно това се е случило с мишките – техните средни нива на LDL холестерол са нарастнали значително. Не изненадващо, екстрактът от лук е имал обратен ефект и е понижил значително нивата на LDL холестерола на мишките.

Още по-впечатляващо, мишките, получавали екстракт от лук, са имали нива на общ холестерол и аполипопротеин В, които са били значително по-ниски (до 60% по-ниски) от контрола на диета с високо съдържание на мазнини. Нищо от това не е изненадващо. Знае се, че лукът има способността да намалява кръвните мазнини и в скорошно плацебо-контролирано клинично проучване, екстракт от лук е намалил значително общия холестерол, LDL холестерола и атерогенния индекс при здрави млади жени само след две седмици. Но от колко лук имаме нужда за благотворен ефект срещу рак? За съжаление, авторите на проучването с мишките не разкриват какво е било количеството използван екстракт. Въпреки това, неотдавнашно проучване от Европа дава някои улики за това каква доза лук може да има значим ефект против рак.

Лукът се бори с множество ракови заболявания – в правилната доза

Чесън, праз, сибирски лук, шалот, кромид лук и лук (или зелен лук – който е просто млад лук), всички те са лукови зеленчуци. Предишни изследвания са показали, че тези зеленчуци предпазват от множество видове рак; въпреки това, лукът често се очертава като най-мощния единичен зеленчук, просто защото ядем повече от него. Едно скорошно проучване от Швейцария и Италия хвърля светлина върху това от колко количество се нуждаем. Яденето до седем порции лук на седмица е имало минимални ефекти. Въпреки това, консумирането на повече от седем порции седмично (една порция = 80 грама) е имало следните забележителни намалявания на риска за рак на следните места:

Устата и фаринкса: -84%
Ларинкс: -83%
Яйчниците: -73%
Простатата: -71%
Дебелото черво: -56%
Бъбреци: -38%
Гърди: -25%
Всички тези рискови намаления са имали статистическа значимост, с изключение на рака на гърдата, който е бил с граница (Р = 0.08). Още веднъж, виждаме, че здравословните цели храни, които често ядем могат да окажат голямо влияние върху нашето здраве и риска от рак, ако просто ядем достатъчно от тях. Може би храната наистина е най-доброто лекарство.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan Evers

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×