Терминът „епигенетика“ в днешни дни е дума разпространена в здравните среди. Терминът поставя под въпрос стария конвенционален принцип, че „вашето ДНК е вашата съдба“. Но какво точно е епигенетиката и по-важното е как тя е фактор при отчитане на риска от рак на гърдата?

Значение на термина епигенетика

Най-малкото, което знаем досега, въз основа на научно изследване е, че генетичният „план“ с който се раждаме остава основно същият през целия ни живот. Намирането на кои генетични разновидности, като например много често срещаните MTHFR генни мутации, могат да повлияят на начина, по който човек преобразува хранителните вещества в енергия, могат да бъдат полезни. Но нека да изясним едно нещо. Генетичното предразположение не е единственият фактор, който трябва да вземете предвид, ако искате да предотвратите рака на гърдата. Всъщност това може и да не е най-важното нещо!

Науката епигенетика разглежда начините, по които факторите на околната среда влияят върху генната експресия. Ако вашата генетика е вашият уникален „план“ за здравето, епигенетичните фактори могат да бъдат смятани за архитекти, които осъществяват този план. Някои от условията, които могат да повлияят отрицателно върху генната експресия и дори да изключат гените, предпазващи от рак, могат да включват:

– токсини във въздуха, почвата и водата;

– ГМО, натоварена с пестициди и високо преработена „мъртва храна„, която ядем;

– стрес, причинен от външни обстоятелства, като травматични събития или хроничен стрес;

– ЕМФ или електро-замърсяване, излъчвано от мобилни телефони на близки разстояния, клетъчни кули, Wi-Fi и още;

– стрес в тялото, като например неравновесия в червата;

– недостатъчно активност;

– липса на сън;

– отрицателни мисли и вярвания.

Използвайте епигенетика за вашето здраве

Докато външни фактори като избора на начин на живот могат да увеличат риска от рак на гърдата, можете също да използвате епигенетиката като ваше предимство, за да избегнете рак.
Всички положителни промени в начина ви на живот, които ще направите, от своя страна, ще имат положителен ефект върху вашето здраве и ще намалят риска от рак. Но с малко познания можете също така да „изхвърлите“ собствената си ДНК, за да стимулирате определени биологични механизми, които допълнително могат да ви защитят от рак на гърдата.

Например, проучванията установиха, че диетите с високо съдържание на вещества, наречени „метилови донори“, могат да предотвратят активирането на гените, причиняващи рак. Проучванията също така показват, че превенцията на рака на гърдата зависи от поддържането на здраво метилиране, жизненоважен компонент на метаболизма. Това е така, защото метилирането влияе и върху това как тялото ви разрушава естрогена. Неравновесието при разлагането на естроген е често ключов компонент за развитието на раковите заболявания при репродукцията.

Някои често срещани храни, които се считат за „донори на метил“, включват чесън, лук, цвекло, броколи, брюкселско зеле, бок чой и репички. Според експерти, има и специфични добавки и билки, които можете да приемате, за да стимулирате здраво метилиране, включително B12, фолиева киселина и ашваганда.

Изясняване на мита BCRA

Друго общоприето вярване е, че жените с мутация на BCRA 1 и 2 са буквално „обречени“ да се разболеят рак на гърдата. Но знаете ли, че според проучванията, проведени от Американската оперативна група за превантивни услуги, само между 2% и 5% от всички жени със силна фамилна анамнеза за рак на гърдата могат да имат положителни резултати на тест за мутацията?

Това, което може да се окаже още по-изненадващо, е, че дори ако се открие BCRA генна мутация, това не означава, че ракът на гърдата е предстоящ. Факт е, че има десетки различни видове BCRA генни мутации, а някои от тях могат реално да намалят риска от рак на гърдата. Например, вариантът BR11 K1 183R има защитен ефект срещу болестта, в проучване от 2011 г., проведено от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Защо обществото не е запознато за реалните факти относно BRCA? За съжаление всичко може да се сведе до пари. След като холивудската знаменитост Анджелина Джоли обяви, че си е направила двойна мастектомия през 2013 г., поради фамилна анамнеза за мутация на BCRA и рак на гърдата, запасите в компанията Myriad Genetics (които притежават патентите за BRCA1 / BRCA2) се увеличиха значително.

Знанията за епигенетиката дават сила на пациентите

Изследователят откриват все повече и повече начини, по които генетичният ни израз е свързан с външни фактори чрез епигенетиката и това е нова светлина за това, че всеки от нас може да повлияе на здравето ни, положително и отрицателно. „ЕПИ“ означава „над“ – което означава, че всъщност имаме повече власт над нашата ДНК, отколкото самите ние знаем!

Не забравяйте, че вашата ДНК не е вашата съдба, каквито и да са вашите генетични нагласи. Получаването на информация за генетичния Ви план е добро познание, ако разполагате с време и ресурси да инвестирате в това. Но необходимо ли е във всички случаи? Със сигурност не. Направете добри избори, които ще поддържат здравословното генетично изразяване и „програмирайте“ собственото си тяло за профилактика на рака на гърдата, както и за цялостно здраве!

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/epigenetics-breast-cancer-can-influence-cancer-risk/

Напиши коментар

Добави обява

×
×