(NaturalNews)

Три независими изследвания, проведени между 2004 и 2009 г., определят зелен чай, куркума и комбинирани домати и броколи, като най-добрите „суперхрани“ срещу рак на простатата. Изследователи от Уисконсин, начело с Вагар Мустафа Адами, предлагат съществени доказателства, че полифенолите от зеления чай са ефективни в превенцията и лечението на рак на простатата. Междувременно изследователи от Кентъки, водени от Дамодаран Чандил, разкрили ефикасността на куркумин, основният компонент на куркума, като радиосенсибилизатор. По същия начин, Кристи Канин-Адамс и нейния екип от учени от Илинойс и Охайо документират ефективността на комбинация от домати и броколи срещу болестта, от която се страхуват мъжете.

Проверете тези топ „суперхрани“ срещу рак на простатата:

Полифеноли на зеления чай

Гликопротеинът, секретиран от простатната жлеза, наречен простатно специфичен антиген (PSA), е най-клинично използваният маркер за откриване  рак на простатата. Нивото на серумния PSA се намалява от средства, които понижават нивото на тестостерон. Такива средства включват лутеинизиращия освобождаващ хормон агонисти, антагонисти и анти-андрогени, както и 5а-редуктазни инхибитори.

Зеленият чай се смята за „суперхрана“ срещу този вид рак, тъй като съдържанието на полифенол може да намалява нивата на простатно специфичния антиген (PSA) в човешки простатни ракови клетки в културална среда. Ефектът на умерено водно-разтворими полифеноли върху нивата на PSA е зависим от дозата. Освен това, неговата съставна част, епигалокатехин галат (EGCG), също допринася за неговата ефикасност срещу рак на простатата и други форми на рак.

Куркуминът в куркумата

Куркуминът е естествен каротиноид и полифенол, който може да бъде изолиран от Куркума или Curcuma Longa. Благодарение на тяхната структура, каротеноидите са чистачи на свободните радикали, което ги прави страхотни антиоксиданти и стимулатори на имунната система на гръбначните животни, включително  и хората. Куркуминът също е ефективно анти-бактериално и анти-канцерогенно средство. Проучвания показват, че куркуминът инхибира растежа на редица тумори, когато се използва в комбинация с лъчетерапия. При рак на простатата, куркуминът преодолява действието на оцеляващата генна експресия, индуцирана от излагане на раковите клетки на радиация.

Домати и броколи: тандемът фитохимикали-полифеноли

Въпреки че изследването на Канин-Адамс и др. е проведено при плъхове, резултатите са окуражаващи, защото само домати и само броколи, намаляват туморния растеж съответно 34% и 42%. Въпреки това, когато домати и броколи се смесват в диетата, разпространението на тумора намалява с 52%. Тази констатация осигурява скеле за по-ранни препоръки на здравните власти да се увеличи приема на хранителни вещества от различни растителни източници. В това отношение, съчетаването на домати и броколи произвежда синергичен ефект в борбата с рак на простатата.

Начинът на природата спасява положението

В заключение, зелен чай, куркума, домати и броколи са топ „суперхрани“, доказани в борбата с рак на простатата. Има и други храни, които работят срещу рак на простатата, включително нар и сок от плода; други кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле, бок чой или китайско зеле и карфиол и соя. Изследователските методи са модернизирани, но учените днес се връщат към естественото, възхвалено като „суперхрана“, за подкрепление срещу болести. Всъщност, силата на хранителните растения срещу рак на простатата подчертава силата на природата в борбата на човека за добро здраве и дълъг живот.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×