Когато мислим за проблемите на плодовитостта, ние сме по-склонни да мислим за жените. В 20 на сто от случаите и двамата партньори имат състояние, влияещо на фертилитета. За тези други 80 на сто, половината се дължат на проблеми при жените, а другата половина се дължи на мъжки проблеми. Така че можем ясно да видим, че когато се говори за безплодие не става въпрос само за жените. Ако сте човек, който има нисък брой сперматозоиди, ниско качество на спермата или ниска подвижност, има надежда. Има няколко природни стратегии за подобряване  здравето на репродуктивната ви система. Отнема някъде 42-76 дни от момента, в който се произвежда сперма, докато тя е готова за „изстрелване“, така че ще бъде най-малко толкова дълго, докато тези стратегии помогнат.

Важни хранителни вещества

Да, знам, че предложението за здравословна диета е скучно и изтъркано, но малко хора наистина осъзнават колко важно е да се приемат всички хранителни вещества за една здрава репродуктивна система. Всяка информация, която се отнася за мъжкото безплодие винаги ще говори за необходимостта от правилно хранене за оптимизиране шансовете за зачеване, така че не бива да се игнорира този фактор. Вашето тяло разчита на тези вещества, за да извършва различните си функции и ако то не ги получава, нивото на хормоните ви ще бъде повредено и това ще се отрази негативно върху качеството и функцията на спермата. Комбинация от добавки и по-добра диета е добра идея. Докато телата ни се нуждаят от малки количества от цинк, той играе решаваща роля за нашето здраве, по-специално за нашата репродуктивна система. Той стимулира производството на тестостерон, увеличава броя на сперматозоидите и подобрява подвижността им. Добри хранителни източници включват ядки, бобови култури, стриди, органно месо, постно говеждо месо, пуешко, пшеничен зародиш и херинга. Когато става дума за добавка, препоръчителната доза е 100 до 200 мг дневно.

Витамин C е също така важен за лечение на мъжкото безплодие, тъй като той предпазва сперматозоидите от слепване и увреждане на ДНК. Когато се приема добавка, препоръчително е към 2000 до 6000 мг дневно. Добри хранителни източници включват плодове, цитрусови плодове, чушки, броколи, зеле и картофи. Аргинин, аминокиселина, произвеждана от организма при усвояването на протеин, се намира във високи концентрации в главата на сперматозоидите, допълнителен прием може да повиши броя на сперматозоидите и подобри подвижността им. Други вещества, свързани с по-добро здраве на спермата включват мастни киселини, хром, селен, коензим Q10, витамин Е, витамин В12, фолиева киселина и L-карнитин.

Минимизиране излагането на вещества, които предизвикват хормонален дисбаланс

Проблеми с хормоните може да предизвикат верижна реакция от здравословни проблеми. Когато става въпрос за мъже и сексуално здраве, въпросът е свързан с излагането на вещества, които имитират ефектите на естрогена. Мъжете вече имат естроген в тялото си, тъй както и жените имат тестостерон в техните, но когато крехкото равновесие се наруши, здравословните проблеми са на лице. За мъжете високите нива на естроген могат да повлияят на здравето на спермата. Тук са само няколко начина за намаляване до минимум контакт с тези вещества, посочени като ксеноестрогени.

 • Използвайте неизбелени хартиени продукти, като тоалетна хартия, филтри за кафе и салфетки
 • Стойте далеч от хлор – не пийте вода от чешмата без филтър; използвайте водороден прекис вместо продукти като белина
 • Избягвайте пластмаса
 • Избягвайте кофеин и алкохол – те засягат плодовитостта и по други начини.
 • Преминете на органична храна, колкото е възможно, особено когато става въпрос за продукти от животински произход, които са заредени с хормони
 • Избягвайте соята
 • Използвайте естествени продукти за лична хигиена
 • Не яжте храна, която е пържена, на скара или печена на дървени въглища

Билкови добавки

Билките обикновено идват на помощ при лечение на стерилитет, независимо дали са за мъже или жени. За оптимални резултати, може да се наложи да се прилагат тези лечения за някъде от три до шест месеца, така че бъдете търпеливи и ги използвайте последователно.

 • Корен от женшен стимулира и нормализира хормоналния баланс и поддържа здравословно сексуално влечение, което е важно за репродуктивни цели.
 • Корен от Ашваганда има дълга история на употреба за повишаване на сексуалното желание и подобряване броя на сперматозоидите. Той се използва също за подкрепа на общия хормонален баланс.
 • Фо-ти се използва за лечение в китайската медицина за повишаване  броя на сперматозоидите и подобрява подвижността.
 • Годжи Бери е с много високо съдържание на антиоксиданти и се смята, че увеличава нивата на тестостерон, подобрява качеството на спермата и увеличава броя на сперматозоидите.
 • Мака отдавна се използва от хората, живеещи в Андите за различни цели, по-специално за подобряване плодовитостта, както при мъжете, така и при жените.

Автор: Beth Maxwell

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *