(NaturalNews)

С остаряването на хората, загубата на зрението често се превръща в общоприет факт от живота. За съжаление обаче,  в крайна сметка много хора ще загубят зрението на цяло, благодарение на дегенеративни очни заболявания, свързани с възрастта. За щастие, има естествени начини за предпазване на зрението.
До 50-годишна възраст много хора се примиряват с неизбежността от връщане от очен лекар с първия си чифт очила, контактни лещи или час за лазерна корекция на очите. Въпреки, че това може да започне с очила за четене, за мнозина зрението продължава да дегенерира до такава степен, изискващо корекция през цялото време, с все по-силно предписване.

Според докладвано от Американската Фондация за Слепи,“интервю за национално здраве“, проведено през 2011 г.,  21,2 милиона американци имат значителен проблем да виждат адекватно, дори и с корекция на зрението, или пък страдат от пълна загуба на зрението.

Тези по-остри състояния често се дължат на дегенеративни очни състояния,  свързани с възрастта, като катаракта, глаукома, макулна дегенерация и възпалителни състояния, като ретинит и склерит.

Обикновено, хирургията е предпочитан начин на действие от лекарите, излагайки пациента на допълнителни рискове за здравето, без никаква гаранция за подобрение, но вместо това с възможност за влошаване или пълна загуба на зрението.

И така, каква е основната причина за дегенерация на окото, свързана с възрастта? Защо много хора я избягват напълно? И преди всичко, какво може да се направи, за да се предотврати?

Изследвания показват, че дегенеративното заболяване на очите, се дължи на окисляване на очните структури, свързано със свободните радикали.

На практика, обикновено всички състояния и заболявания, свързани с възрастта, се дължат на неправилно хранене, утежнено от начина на живот. Обратно на това, сурови веганци и други, които следват здравословна и балансирана, натурална диета и начин на живот, често изглеждат с десетилетия по-млади, но са също така  изключително здрави с отлично зрение.

Докато заболяванията, свързани с възрастта, са много широка тема, в крайна сметка при избора на диетата и начина на живот, има хранителни фактори, които могат да имат силно влияние.

Един от тези фактори е окислението на кожата и органите, свързано със свободните радикали, което води до стареене на външния вид, като бръчки, отпусната кожа и т.н., както и окислително увреждане от свободните радикали на вътрешните органи и други структури. Зрителната дегенерация не е изключение, причинена от оксидативно увреждане на макулата и други големи очни структури от свободните радикали.

Три храни и добавки, които могат да попречат на дегенеративно заболяване на очите

Ключът за предотвратяване на зрителна дегенерация е да се предотврати оксидативното увреждане, причинено от свободните радикали, на деликатни компоненти на окото, като макулата. Макар че има много антиоксиданти на базата на храна и добавки, които работят добре за организма като цяло, очите са специален случай и много малко антиоксиданти действително могат да преминат в очите, за да бъдат от полза.

Ясно забелязващо се изключение е група на естествено срещащи се антиоксиданти, известни като „ксантофили“, които обикновено се концентрират в очите, по-специално в макулата, през по-младите години, но могат да бъдат изчерпани по-късно в живота, поради десетилетия на неправилно хранене.

Ето няколко отлични източници на ксантофили, които могат да защитят зрението и дори да обърнат съществуващата загуба на зрение:

Тъмни зеленолистни: Кейл, диво зеле (колард) и спанак. Богати на лутеин и зеаксантин.
Спирулина: Изключително богата на лутеин, зеаксантин и бета-каротин.
Астаксантин: Високо ефективна антиоксидантна добавка, с особено добри ползи за защита на очите.

Въпреки че няма заместител на балансирана и естествена диета, включваща тъмни зеленолистни зеленчуци, редовното приемане на добавки със спирулина и астаксантин може да бъде от значителна полза за защита на зрението, особено в напредващите години.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Adrian Cooper

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *