Кокосовото масло е вкусна и здравословна мазнина, получена предимно от плътта и ядрото на зрели кокосови орехи. Въпреки че много от нас се притесняват, че имат високо съдържание на мазнини, но те притежават невероятни ползи.

Не всички мазнини или калории са еднакви: някои ще водят до натрупване на килограми и дестабилизиране на кръвната захар, докато други, като кокосовото масло, всъщност, може да ви помогнат да премахнете нездравословните мазнини и да поддържате нивото на кръвната захар перфектно балансирано. Кокосовото масло е здравословна мазнина, която предлага множество ползи за цялото ви тяло. Тя се състои от 2/3 от средните мастни триглицериди, което е вид мазнина, която е изследвана в продължение на десетилетия и е доказано, че има голяма полза за здравето.

В едно изследване, проведено от д-р Мари-Пиер в Катедрата по медицина в Колумбийския университет, участват 49 човека, от които 31 са завършили проучването. Мъжете и жените на възраст 19-50 години и с индекс на телесна маса от 27-33 (затлъстяване) са били наети от Бирмингам, Алабама и са анализирани в продължение на 16 седмици, докато сс приемали по две супени лъжици от средноверижни триглицериди на ден, включително и кокосово масло. Телесното тегло и обиколка на талията се измерва всяка седмица и се проследяват през целия период. Проучването заключава, че здравословни мазнини, като кокосово масло, са отлични за включване в програма за отслабване.

Кокосовото масло доказа, че е термогенно, което означава, че то подсилва разхода на енергия с до 5% или 120 калории на ден. Чрез създаването на малко увеличение в калориен дефицит е било възможно някои лица да загубят мазнини по корема  в цялостния си размер. Това означава, че ако се включат само две супени лъжици кокосово масло в ежедневието, независимо дали се готви с него, пече се или се яде просто така, то ще помага на тялото да губи животозастрашаващи коремни мазнини с минимални усилия.

Допълнителни проучвания имали същите резултати. Кокосовото масло запазва чувството на ситост за по-дълго и това помага за увеличаване на изгаряната енергия, което води до загуба на тегло.

Защо кокосовото масло не се натрупва като другите мазнини?

Тъй като кокосово масло е триглицерид със средна верига, е много по-лесно смилаем и абсорбиран в тялото, за разлика от други мазнини. Това означава, че то не се нуждае от жлъчката или храносмилателни ензими, за да го разградят и вместо това се абсорбира бързо и се изпраща директно до черния дроб, където се преработва за миг в енергия за организма. Този процес гарантира, че то не се съхранява като мазнини, особено около органи и черва, а по-скоро веднага се използва от организма като чиста, натурална енергия.

Как кокосово масло предотвратява диабет?

Изследване от Института за медицински изследвания потвърди, че кокосовото масло е полезно за предотвратяване и управление на развитието на диабет тип 2.

Д-р Найджъл Търнер и професор Джиминг Йе сравняват метаболизма на мазнините при мишки с инсулинова резистентност, които са били хранени с кокосово масло, и са потвърдили, че кокосовото масло се държи по много по-различен начин в тялото от други видове мазнини. То помага за намаляване на апетита, балансира хормони и води до загуба на мазнините в тялото, което води до много по-голяма стабилност в нивата на кръвната захар.

Лауринова киселина, присъстваща в кокосово масло е свързана с намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Тя се усвоява лесно и не изисква инсулин, за да бъде в състояние да въведе храна и енергия в клетките, която помага за намаляване на развитието на инсулинова резистентност. Всъщност, изследванията показват, че кокосовото масло действително помага да се забави скоростта, с която въглехидратите се разграждат и абсорбират в тялото, което помага да се намали количеството на глюкозата в кръвта и следователно поддържа нивото на кръвната захар идеално.

Включване на кокосово масло в диетата

Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че повече от 34,9% от американците страдат от затлъстяване и повече от 9,3% са били диагностицирани с диабет.

Допълнително 50% от населението е било идентифицирано с преддиабетно състояние, което светва червена лампа за диабет, сърдечно-съдови заболявания и сърдечна недостатъчност.

Чрез включването на само две супени лъжици от сурово, органично кокосово масло в диетата, вашите клетки ще получат необходимото подхранване, от което се нуждаят, за да функционират правилно, както и ще засили метаболизма.

Това ще помогне да се намалят коремните мазнини, да се стабилизира нивото на кръвната захар, което ще доведе до по-здраво, по-щастливо тяло с минимален риск от развитие на животозастрашаващи болести. Плюс това, то е вкусно!

 

Автор: Sophie Robinson

Източник: http://blogs.naturalnews.com/watercress-broccoli-kill-75-cancer-cells-24-hours/

Напиши коментар

Добави обява

×
×