Чаена лъжичка куркума на ден пази от възпаление, токсини, болка и рак.

В Индия куркумата е била използвана и коронясана за „Кралицата на всички подправки“ за повече от 2500 години. Въпреки, че тя е била използвана за първи път като багрило, през вековете истинските ѝ лечебни сили бавно се появяват на бял свят.

Известна със своите противовъзпалителни, антибактериални и детоксикиращи свойства, последните проучвания показват как това природно чудо може да лекува болести като Алцхаймер и рак.

Тук са 7 доказани начини за това как да подобрите своето здраве и щастие с помощта на куркума. Сигурен съм, че след като прочетете тази статия, вие ще започнете да добавяте тази чудо подправка към вашата диета всеки ден.

1. Бори се естествено с възпалението.
Хроничното възпаление се смята за виновник за много от съвременните заболявания. Куркуминът, активно съединение в куркумата,  е силно противовъзпалително съединение, което съвпада или дори надминава ефективността на много противовъзпалителни средства, които са на разположение в аптеките.

2. Защита на мозъка.
Когнитивни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер, често са свързани с намалени нива на невротрофичен фактор (BDNF), който е вид растежен хормон. Изследователите са открили, че куркуминът влияе положително върху нивата на BDNF и може да забави или дори да обърне много мозъчни заболявания или свързано с възрастта намаляване на мозъчните ни функции.

3. Намалява риска от няколко вида рак.
Куркумата може да бъде един от най-мощните природни противоракови вещества. Не само може да предотврати развитието на рака, но и потиска развитието и разпространението му.

4. Подобрява храносмилането.
Ежедневното консумиране на куркума  стимулира жлъчния мехур, намалява подуването и газовете, и предотвратява възпаление на стомашно-чревния тракт. Въпреки това, ако страдате от заболяване на жлъчния мехур, куркума не трябва да се приема ежедневно, за да се избегне свръхстимулация, която може да влоши нещата.

5. Предпазва сърцето.
Доказано е, че куркуминът намалява LDL (или лош) холестерола, предотвратява съсирването на кръвта и премахва плаката, натрупана в артериите.

6. Успокоява симптомите на артрит.
Въпреки, че са необходими повече изследвания в тази област, много хора съобщават за различни подобрения на състоянието им. Куркумата им помага да се борят с хроничното възпаление и намалява болката. Някои дори твърдят, че добавки куркумин работят по-добре, отколкото много предписани лекарства, предлагани на пазара днес и без никакви странични ефекти.

7. Забавя стареенето и подобрява дълголетието.
Смята се, че свободните радикали и възпалението играят важна роля в стареенето и куркуминът засяга и двете. Имайки предвид, че той също така предпазва сърцето и се бори с рака, които са двата най-големи убийци в днешния свят, той очевидно е от полза за дълголетието.

Тези ползи са само върхът на айсберга какво куркумата може да направи за вас.

За подобряване на цялостното здраве и щастие, добавете 1 чаена лъжичка куркума към шейкове, сокове, супи, къри и други храни по избор.

Куркумин или най-активното и лечебно съединение в куркумата, се абсорбира слабо от нашето тяло. За щастие, има няколко начина за увеличаване на усвояването с до 2000%. Добавянето на щипка черен пипер е един от тях. Прочетете още и рецепти за смутита, които оптимизират абсорбацията на куркумин.

 

 

Автор: Amy Goodrich

Източник: http://blogs.naturalnews.com/happens-body-eat-1-teaspoon-turmeric-every-day/

Напиши коментар

Добави обява

×
×