(NaturalNews)

Антибиотиците убиват бактериите. Проблемът е, че телата ни са пълни с бактерии, като тези микроби са от съществено значение за нашето здраве. Червата ни са дом на 300-1000 различни видове бактерии, които ни помагат да смиламе храната, създават и синтезират витамини, отблъскват нахлуващи патогени, създават невротрансмитери и още. Антибиотиците са безразборни убийци. Те не са насочени само към патогена, който причинява инфекцията в тялото; те убиват също и добрите бактерии в червата ни.

Ако вземем антибиотик, особено широкоспектърен, трябва възможно най-бързо да възстановим добрите бактерии в червата си. Не само, че имаме нужда от тях, за да си вършат ежедневната работа, но трябва да поддържаме и деликатен баланс между бактериите и гъбичките. Кандида чака удобен момент. Когато има възможност, тя се разпространява бързо, предизвиквайки хаос в храносмилателния тракт и с времето, в цялото тяло.

И така, какво можете да направите, за да населите отново полезни бактерии, които са унищожени от антибиотиците?

Първо, започвате да храните и поддържате добрите бактерии, които са останали в дебелото черво и ги насърчавате да се размножават. Те се нуждаят от пребиотици – сурови, за предпочитане органични зеленчуци и плодове. Неразтворимите фибри осигуряват храна за добрите бактерии, като в същото време им дават структура, върху която да се размножават. Яжте най-малко една голяма салата на ден с голямо разнообразие от зеленчуци. Суровите зеленчуци и плодове винаги трябва да съставят  80% от вашата диета (повече зеленчуци, отколкото плодове). След антибиотиците, следването на това 80 процентно правило (предимно със зеленчуци) е от съществено значение, за да си възвърнете правилния бактериален баланс в червата.

Избягвайте всички преработени захари. Преработената захар храни Кандида и „лошите“ бактерии (включително патогените, които се опитвате да унищожите с антибиотика). Преработени храни, тежки нишестета и химикали (заместители на захар, различни от стевия, изкуствени оцветители, аромати и консерванти) трябва да се избягват напълно. Това включва и по-здравословно разнообразие от захари като агаве, сироп от кафяв ориз, плодов сок и т.н. Те също трябва да се избягват, когато се опитвате да възстановите здравословната флора. Това е времето, когато трябва да се яде перфектна диета. Дори и разновидности на плодове с високо съдържание на захар следва да бъдат ограничени в този момент.

Пробиотиците са следващата стъпка, която ще ви помогне да населите отново червата с добри бактерии. Пробиотиците са храни или добавки, които съдържат полезни бактерии. Но имайте предвид, че не всички пробиотици са равни. Не яжте овкусени, пълни със захар, търговски кисели млека. Те ще причинят повече вреда на червата ви, отколкото да помогнат.

Има проблем с пробиотиците – получаването на добри бактерии след стомашната киселина и в червата, не е лесно. Стомашната киселина убива много от пробиотиците, които поемаме в каквато и да е форма. Така че яжте много от тях.

Ферментирали зеленчуци, като домашно кисело зеле и кимчи, комбуча, кокосов кефир и други ферментирали храни, доставят живи полезни бактерии в червата, наред с хранителни вещества и ензими. Добавките също помагат, но трябва да изберете висококачествени пробиотични добавки, които са специално формулирани, за да преминат през стомашната киселина. Докато закупените от магазина пробиотични добавки имат само една малка част от полезните бактерии, които се съдържат в добро домашно кисело зеле, наистина висококачествените пробиотични добавки имат щамове от бактерии, които са много по-способни да заобиколят стомашната киселина.

Трябва също да се отбележи, че ако не разполагате с апендикс, добра идея е да допълвате редовно диетата си с качествен пробиотик.

Но не забравяйте – пребиотиците са най-важни. Хранете се правилно, зареждайте здравословни зелени и други зеленчуци и ферментирали храни. Вашето тяло ще ви благодари. Също така е добре да се отбележи, че 80% от нашата имунна система се съдържа в червата ни, и тези бактерии, които са убити от антибиотика са основата на този имунен отговор. Хранете ги правилно и те ще ви помогнат да избегнете разболяванията в бъдеще.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Edwards

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *