(NaturalNews) Ечемикът е бил е една от първите зърнени култури, които да били култивирани от човека и остава на четвърто място по отглеждани зърнени култури в света. Ечемикът обикновено се използва в производството на бира и като храна за животни. Младите ечемичени кълнове, обаче, се консумират като изключително здравословна храна и за това има добра причина: изследванията показват, че тази безглутенова ечемична трева съдържа огромен брой хранителни вещества, които обаче са загубени, когато зърната се появят.

Четири причини да заобичаме ечемичната трева

1). Намалява холестерола – едно изследване, публикувано в списанието Journal of Chiropractic Medicine през 2008 г. установява, че лицата, които са се хранели с продукти от ечемична трева като част от 21-дневна хранителна програма показали значително по-ниски нива на общия и на LDL  холестерол, в сравнение с контролната група. Това изследване е подсилено от по-късно проучване през 2010, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, в което изследователите са открили, че консумацията на пълнозърнести ечемични храни и сок от ечемична трева намалява LDL холестерола. LDL холестеролът е „лош“ холестерол, който се натрупва в стените на кръвоносните ни съдове и може да допринесе за сърдечно-съдови заболявания. Ето защо яденето на повече LDL холестерол-понижаващи храни, като ечемична трева, може директно да стимулира здравето на сърдечно-съдовата ви система.

2). Богата на хлорофил – ечемичната трева е един от най-добрите източници в света на хлорофил. Хлорофилът е мощен „чистач“ на кръвта и ни помага да увеличим нивата на хемоглобина, така че нашите червени кръвни клетки може да предоставят на нашите клетки повече кислород. Тъй като разрушителни бактериите не могат да виреят в присъствието на кислород, ечемичната трева може да играе важна роля за защита от сериозни заболявания като рак. Освен това, ечемичната трева съдържа голям брой антиоксиданти (включително изключително мощен антиоксидант, супероксид дисмутаза).

3). Увеличава здравето на храносмилателната система – ечемичната трева съдържа голям брой важни храносмилателни ензими като цитохром оксидаза, липаза, протеаза и амилаза. Според д-р Джилиан Макейт, автор на книгата „12 природни суперхрани за трансформиране на вашето здраве“, тези ензими са причината, поради която в дългосрочен план консумацията на ечемична трева е доказано, че помага при цьолиакия, стомашно разстройство, болест на Крон, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ ) и множество други състояния, свързани с храносмилането. Освен това, ечемичната трева се състои от приблизително 6% диетични фибри, които изчистват дебелото черво от токсини и създават благоприятна среда за добро здраве.

4). Богата на хранителни вещества – ечемичната трева има забележителна концентрация на хранителни вещества, която далеч надхвърля тази на синтетичните витамини и минерални добавки. Спектрален анализ, предоставен от BetterWay2Health показва, че ечемичната трева съдържа всички витамини, освен витамин D и е с особено високо съдържание на витамини С и А (тя дори съдържа малки количества В12). Съдържа също голям брой минерали като калций, мед, желязо, магнезий, калий, фосфор, цинк и хром. Ечемичната трева се състои от около 45 процента белтък, което е два пъти повече от съдържанието в пшеничния зародиш. Този протеин е с изключително високо качество и съдържа всичките осем незаменими аминокиселини, заради, което много културисти (особено вегетариански културисти) добавят ечемична трева на прах в шейковете си след тренировка.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×