Желязото е химичен елемент, който е сребристо-бял в чиста форма, но ръждясва лесно. Той се намира във всички живи организми и докато е може би най-известен с ролята си в образуването на хемоглобин, то той играе изключително важна роля и в редица други биологични процеси. Тази статия съдържа списък на принципни функции на желязото в човешкото тяло.

Какво прави желязото за нас?

Формира хемоглобин – Желязото работи с протеините в тялото ни, за да формира хемоглобина в нашите червени кръвни клетки. Хемоглобинът е хемопротеин, който дава на кръвта характерният тъмночервен цвят и основната му функция е да транспортира кислорода от белите дробове до тъканите на тялото. Този кислород е необходим на телата ни, за да могат да изпълняват ежедневните си задачи, а когато сме лишени от него, те ще станат слаби и уморени (класически симптоми на анемия).

Увеличава енергиятаЖелязото е също необходимо, за да се направи миоглобин. Миоглобин е хемопротеин, намерен в мускулните влакна, който получава кислород от хемоглобина в кръвта и го разпръсква навсякъде в мускулните клетки, където може да се използва за направата на енергия. Когато ни липсва миоглобин (поради липса на желязо), този процес на създаване на енергия се затруднява, което често води до летаргия и умора.

Поддържа функцията на мозъка – Нашият мозък използва около 20 процента от намерения в кръвта ни кислород. Тъй като желязото е отговорно за създаването на протеини, които транспортират въпросния кислород, мозъкът ни е зависим от железните резерви за продължаване на функцията. Освен това, желязото (заедно с други минерали, като мед) участва в синтеза на множество основни невротрансмитери, като допамин, норепинефрин и серотонин.

Поддържа метаболизма – Данните сочат, че нашият метаболизъм може да се забави, за да се приспособи към ниски нива на кислород. Отново, това може да доведе до умора и сънливост – двата най-големи признаци на недостиг на желязо. Когато ние предоставяме на нашите тела правилното количество желязо, обаче, нашият метаболизъм може да функционира в своето нормално темпо.

Имунни стимулиращи свойства – Телата ни се нуждаят от желязо за пролиферацията на Т-клетки, които принадлежат към групата на белите кръвни клетки, които дирижират отговора на имунната система към инфектираните или злокачествени клетки. Когато ни липсва желязо, производство на Т-клетките може да бъде компрометирано, което ни прави податливи на инфекция.

Поддържа ендокринната функция – Желязото е важен компонент на много ензими, които са сложни протеини, служещи като катализатори в множество биохимични реакции. Не е изненадващо, че органите, лишени от желязо ще страдат от неправилно функциониране на ендокринната система, което може да доведе до голям брой проблеми, включително повишен холестерол и дисфункция на щитовидната жлеза.

От колко желязо имаме нужда?

Препоръчителната дневна доза на желязо при възрастни мъже е осем милиграма, а при възрастни жени е 18 милиграма (или 27 милиграма, ако сте бременна). В зависимост от възрастта, дозата за желязо при кърмачета и деца се колебае между 8 и 11 милиграма, с изключение на кърмените бебета под 6 месечна възраст, които изискват само 0,2 милиграма.

Разбира се, най-добрият източник на желязо не са синтетичните таблетки желязо, а истинската храна. Не просто заради наличието на желязо в храната, но и защото богатите на желязо пълноценни храни също съдържат и други хранителни вещества (като витамин C и естествена фруктоза), които помагат за усвояване на желязото. Смята се, че само 65 до 70 процента от американците получават достатъчно желязо в начина им на хранене, така че не забравяйте да ядете много зелени листни зеленчуци, боб и риба!

Автор: Michael Ravensthorpe

Източник: http://blogs.naturalnews.com/iron-important-mineral-performs-many-biological-functions/

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×