В Азия, женшенът е бил използван в продължение на векове за укрепване на тялото, имунната система и като помощник на организма в борбата с последиците от застаряването причинено от стрес и умора. Напоследък, обаче, Западната медицина се фокусира в женшена поради много различни причини и най-вече способността му да предотвратява и помага в лечението на рак на гърдата.

Ново проучване разкрива противораковите свойства женшена

В проучване от Университета Вандербилт, 1455 жени, които са били диагностицирани с рак на гърдата са били проследявани в продължение на шест години след началото на диагнозата. Установено е, че жените, които допълвали техните диети с женшен не само са имали 33% по-малка вероятност от смърт от рак на гърдата в сравнение с контролната група, но са имали и 29% по-малък риск от смърт от всяка друга причина. Изследователите заключили, че прибавянето на женшен в диетата не само удължава продължителността на живота на жените с тази диагноза, но и подобрява качеството на живот.

Женшен и Естроген

Една от причините, заради които учените смятат, че женшенът може да бъде ефективен за лечение на рак на гърдата е, че съдържа фитоестрогени – растителни химикали, които имитират естроген в тялото на жената. Тези фитоестрогени се свързват с рецепторите на естроген в организма и блокират естествения естроген, който може да стимулира растежа на ракови клетки на гърдата. Естрогенът в самия женшен не е достатъчно силен, за да доведе до това стимулиране.

Женшен и имунна система

Друга причина, поради която се смята, че женшенът помага за лечение на рак като цяло, се дължи на подкрепата, която той дава на имунната система. Китайците в продължение на векове го признават като мощен цялостен тоник и латинското му име Panax произлиза от гръцката дума „панацея“. И двете, Източна и Западна медицина, продължават да изследват неговите терапевтични възможности. Учени от Корейския Център за Рак в Сеул, например, проследили 4634 пациенти в продължение на 5 години и установили, че тези, които получават женшен добавки са с 60% по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с рак.

Този положителен ефект върху имунитета на организма не просто спомага за намаляване на риска от развитие на рак, но е също много полезен при лечение на грип. Един експеримент, публикуван в Pharmacy Research през 1996 г. установява, че тези, лекувани с женшен в продължение на няколко месеца, се разболяват приблизително половината толкова пъти, колкото тези, които не са получавали добавки женшен. Също така е установено, че в последните проучвания за подпомагане на лечението на обикновена настинка изследователи предполагат, че това може да се дължи отчасти на факта, че женшенът стимулира производството на интерферон, естествено антивирусно съединение.

Женшен и други проучвания

В други проучвания по целия свят е установено, че женшенът носи със себе си цяла поредица от други ползи за здравето. Изследвания са го свързали с повишена памет и внимание, повишена физическа издръжливост, намаляване на депресия, свързана с менопаузата, по-ниски нива на кръвна захар при диабетици и подобрена сексуална функция.

Със своите свойства за стимулиране на имунитета, както и борба с рака е лесно да се види защо Западната медицина сега започва да избира онова, което на китайските лекари отдавна е известно: че женшенът е мощно оръжие във войната срещу рака.

Автор:  Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/ginseng-combats-stress-fatigue-boost-immune-system-helps-fight-breast-cancer/

By admin

One thought on “Женшенът се бори със стреса и умората, стимулира имунната система и помага в борбата с рака на гърдата”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *