кокосово-масло

Все повече и повече изследвания разкриват, че здравето на устата е изключително критично за здравето на цялото тяло. Една дисбиотична устна кухина увеличава нашия риск от развитие на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак и деменция. Изтеглянето с олио е лесен и евтин начин за подобряване на баланса на микроорганизмите в устната кухина и подобряване на нашето здраве.
Изтеглянето с олио е древна аюрведическата практика, която включва плъзгане (жабурене) на чисто олио в устата, за да се изтеглят токсините от тялото. Тази практика има незабавни и осезаеми ефекти върху състояния като халитоза, гингивит и зъбна плака. Редовното жабурене с олио подобрява блясъка на косата, изчиства кожата, избелва зъбите, премахва паразити, намалява болки в ставите и подобрява цялостния мирис на тялото.

Важността на добра орална хигиена

Балансът на микроорганизмите играе огромна роля в здравето на цялото тяло. Многобройни проучвания, включително много голям доклад, направен в Училище по стоматология в Университета на Алабама, е показал връзка между пародонтоза и повишен риск от инсулт и когнитивен упадък.

Една от най-големите устни бактерии е стрептококус мутанс, която ако не се лекува, ще се размножава в устата и отделя токсини в кръвообращението на организма. Тези токсини увеличават цитокина интерлевкин-2 (IL-2), свързан с възпаление, който е силен фактор за развитието на хронични заболявания. Повишени нива на IL-2 са по-специално свързани с ендотелна (вътрешната обвивка на кръвоносен съд) дисфункция, която е свързана с болест на сърцето, инсулт и деменция.

Изтеглянето с олио надминава миенето на зъби и почистването с конец

Четкането и чистенето с конец очевидно са важни за хигиената на устната кухина, но изтеглянето с олио има някои уникални предимства. Доказано е, че изтеглянето с олио се съединява, хваща и премахва повече микроорганизмите и навлиза в дълбоки джобове на зъбите и в някои области около кореновите канали.

Кореновите канали са място за постоянно развъждане на бактерии, тъй като по същество, те са мъртва тъкан от която бактериите се хранят постоянно. Не можете да миете зъбите или да ги почиствате с конец достатъчно, че да премахнете инфекциите от кореновия канал. Но 10 минутно изтегляне с олио 1-2 пъти на ден може да бъде изключително ефективно за минимизиране на инфекциозни бактерии в кореновия канал и цялостната устна кухина.

Как да практикуваме изтегляне с олио

Използвайте олио с високо качество, като органично кокосово масло, органичен зехтин или органично сусамово масло.

След събуждане сутрин, жабурете олиото в устата си за 10 минути (можете да го правите и по-дълго 15-20 минути). Избягвайте гаргара с олиото, вместо това използвайте бавни издърпващи движения и бъдете сигурни, че прокарвате олиото до всички краища на устата. Повечето хора смятат, че олиото се чувства по-тънко след 10-та минута. Никога не поглъщайте олиото, тъй като е пълно с токсини и микроби.

След завършване на процедурата, изплюйте олиото в тоалетната. Сложете една капачка водороден прекис или една чаена лъжичка хималайска сол в чиста вода и измийте устата си с разтвора, за да премахнате токсичните отломки, които са останали в устата. След това си измийте зъбите наистина добре, за да помогнете за премахване на всякакви други токсини, които са все още в устата ви.

Повечето хора забелязват здравни подобрения в рамките на две седмици от започване на процеса с изтегляне на олио. Типичните ползи, които изпитват повечето хора са по-бели зъби, по-добро дишане, по-добра миризма на тялото, по-малко болка в ставите и подобряване на енергията. Дългосрочните ползи са безценни, тъй като това може да бъде една от най-добрите стратегии за намаляване на риска от хронично заболяване. Този процес е прост, лесен и евтин.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

By admin

One thought on “Забележителните ползи за здравето от изтегляне с олио”

Напиши коментар

Добави обява

×
×