(NaturalNews) Мултивитамините наскоро бяха нападнати в медиите, с дебат центриран около идеята, че най-често срещаните мултивитамини „всичко в едно“ са с лошо качество и просто не работят. Това противоречие остави много хора озадачени, тъй като обществото вярва, че приемането ежедневно на мултивитамини е от съществено значение за подобряване на тяхното здраве и качество на живот.В замърсения свят, в който човечеството в момента живее, трябва да се уверим, че консумираме необходимата сума на дневните витамини и минерали. Въпреки, че това твърдение е вярно, налице е и друго твърдение, че мултивитамините „всичко в едно“ не са толкова полезни, колкото се смята.

Защо много от мултивитамините не са ефективни?

„Има три причини, поради които „всичко в едно“ мултивитамините не работят“, казва основателката на Vital Formulas, Наталия Лукина. „Първата е, че някои витамини и минерали инхибират абсорбцията на други, когато се приемат заедно. Второто е, че мастноразтворимите витамини и хранителните микроелементи се нуждаят от присъствието на мазнини, за да се абсорбират добре. И накрая, някои витамини и минерали, имат енергизиращ ефект върху тялото, а други имат релаксиращ ефект. Конвенционалните форми на мултивитамините не вземат тези факти под внимание. “

Казано по-просто, количеството на витамини и минерали, които всъщност абсорбираме от по-голямата част от мултивитаминни хапчета е сравнително ниска. Трябва да има достатъчно присъствие на мазнини за мастноразтворимите витамини, включително витамини A, E, D ​​и K, заедно с други хранителни микроелементи като каротеноиди и Коензим CoQ10, за да се абсорбират правилно. Освен ако не се вземат със съдържаща мазнини храна, минимална част от тях ще бъде абсорбирана. Освен това, някои витамини и минерали, работят, за да стимулират тялото, докато други работят, за да го успокоят и да го отпуснат.

„Хвърляйки“ всички компоненти в едно хапче, за да се вземат всички наведнъж, причинява много объркване в организма, както умствено, така и физическо. Например, витамин B-12 има стимулиращ ефект върху тялото и ума, а магнезият има релаксиращ ефект. Едновременното им приемане забранява индивидуалното, напълно получаване на ползите от двата витамина, тъй като те взаимно се неутрализират.

Намиране на ефективни източници на витамини и минерали

Мнозина смятат, че добавките, базирани на храна, са най-добрият вариант. Други опции включват новата тенденция, въртяща се около един балансиран трио комплекс. По принцип, този модел на добавки включва три различни дневни хапчета, предназначени за работа в синергичен начин, чрез насочване на нуждите в различните часове на деня.

Те се вземат сутрин, обед и вечер. Сутрешната добавка съдържа витамини, като В12, за повишаване на енергията. Вечерна добавка, съдържаща релаксиращи минерали като магнезий. Това позволява на хората да се възползват изцяло от предимствата на техните ежедневни добавки през целия ден, без един витамин или минерал да унищожава действието на друг. Те получават енергия  сутринта, „храна“ през целия ден и спокойна почивка през нощта.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Shelley M. White 

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×