Вашето здраве зависи от храната, която ядете. Ако ядете здравословни храни, по-вероятно е да сте здрави, но ако ядете нездравословни храни, вие сте по-податливи на болести. Много изследвания показват, че храната засяга здравето на хората. Две отделни проучвания показват, че яденето на леща, вместо скорбялните въглехидрати, като ориз и картофи, може да помогне за понижаване на кръвната захар и борба с рака, според статия, публикувана на сайта NaturalHealth365.com.

Изследователи от университета Гуелф в Канада разкриха, че яденето на бобови растения вместо картофи или ориз може да намали нивата на кръвната захар с над 20%.

В проучването, публикувано в Journal of Nutrition, изследователите давали на 24 здрави възрастни четири различни ястия: само бял ориз; половин бял ориз и половин голяма зелена леща; половин бял ориз и половина малка зелена леща; и половината бял ориз и половината червена леща.

Изследователите измерват нивата на кръвната захар на участниците преди проучването и два часа след хранене. Те са направили същото само за картофи, като използват същата комбинация от леща, както при бял ориз.

Резултатите разкриват, че смесената на половина порция ориз с леща води до 20-процентов спад на кръвната захар; докато замяната на картофите с леща води до намаляване с 35%. Изследователите обясниха, че лещата може да забави храносмилането и освобождаването на захари в нишестени храни като ориз и картофи. В крайна сметка, това помага да се предотвратят шпайкове на кръвната захар, а от там и предотвратяване на диабет тип 2.

Яденето на леща не само намалява риска от диабет, но и намалява риска от рак, според други проучвания. В проучване, публикувано в Международния журнал за рак, който изследва повече от 90 000 жени в предменопауза, изследователите установили, че яденето на бобови растения, най-малко два пъти седмично, намалява риска от рак на гърдата с 24%.

Друго, норвежко проучване, открива, че хората, които ядат леща редовно, изпитват с 37% по-ниски рискове от рак на горния храносмилателен тракт – устата, гърлото, хранопровода и ларинкса. Освен това рискът от рак на дебелото черво е намален с близо 50%.

Различни видове леща и как да ги готвите

Лещите са годни за консумация семена, които принадлежат към семейството на бобовите растения. Те са с ниско съдържание на калории и отличен източник на витамини от групата В, желязо, магнезий, калий и цинк. Те са богати на протеини и фибри Има много видове леща. Те включват:

  • Белуга: белугата е малка черна, леща, която прилича на хайвер. Тя е страхотна база за топли салати.
  • Кафява: кафявата леща е най-често срещания тип, има земен аромат. Тя поддържа добре формата си по време на готвене.
  • Зелена: този тип леща е с различен размер.
  • Пиу: лещата от френския регион Le Puy Puy, има аромат на пипер и е около една трета от размера на зелената леща.
  • Жълта и червена: тази леща се разцепва и готви бързо. Има сладък и ароматен вкус.

За разлика от другите бобови растения, лещата се готви лесно и не е необходимо да се накисва преди готвене. Все пак, тя трябва да бъде изплакната добре преди готвене, за да се отстранят примесите. Повечето видове леща могат да бъдат варени с вода и щипка сол за 15-20 минути; докато някои видове, като оранжевата леща, иска само пет минути за готвене. Лещата може да се съхранява до пет дни в хладилника.

 

Автор: Michelle Simmons

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×