Запазете мозъка си, яжте слънчогледови семена

Ние всички знаем, че мозъкът ни е контролното табло на нашите тела. Нашият мозък е сложен орган, с над 15 милиарда неврони в кората на главния мозък и науката все още работи за отключване на много от неговите тайни. Едно старо откритие набира подновен интерес, тъй като може да отключи вълнуващи нови методи за лечение и допълнителни изследвания за подобряване на паметта, когнитивната функция, и дори неврологично лечение на травматични мозъчни наранявания. Учени за изчислили, че нашият мозък е всъщност съставен от около една трета лецитин.

Лецитин

Лецитинът е кафяво-жълто мастно вещество, което се намира във всички животни и растения. Лецитинът е съставен от фосфорна киселина, холин, мастни киселини, глицерол, гликолипиди, триглицериди и фосфолипиди (източник: уики). За първи път е изолиран и се извлича в средата на 1800-те години от няколко разлики учени. Днес лецитин е на разположение като екстрахирана хранителна добавка или в растения, като соя, рапично семе, памуково семе, слънчогледови семки.

Предимства на слънчогледовия лецитин

Фосфатидил, намерен в слънчогледовия лецитин, подкрепя регулирането на метаболизма на мозъчните клетки. Резултатите от изследвания са обещаващи, че пациенти с болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и травматични мозъчни наранявания могат да се възползват.
Лецитинът, синтезиран от соя, създава фитоестроген и хексан. Фитоестрогенът е бил свързан със сексуалната дисфункция, растеж на гърдите при мъже, както и нарушаване на балансът на ендокринната система на човека. Докато хексан е разтворител, който не е проучван за дългосрочните му последици върху човешкото тяло.
Друг фосфолипид, наричан фосфатидилхолин, е силен антиоксидант, който се свързва и премахва свободните радикали в тялото. Високите нива на свободните радикали разрушават здравите клетки и ускоряват стареенето и увеличават риска от рак.

4 начина да се ядат повече слънчогледови семки:

Песто: Траиционното песто се прави с кедрови ядки, но слънчогледовите са чудесен заместител.
Печени семки: Домашно печени слънчогледови семки са по-добър избор от купените.
Мюсли: Те са страхотни за добавяне в мюслито или други зърнени закуски сутрин.
Хляб: Добавяйте в домашно приготвен хляб.

Автор:  Chris Wimmer

Източник: http://blogs.naturalnews.com/save-brain-eat-sunflower-seeds/Един коментар на Запазете мозъка си, яжте слънчогледови семена

  1. Daniela Petrova каза:

    Съдържат глутен

Вашият коментар