Знаете ли, че бананите са най-консумираните плодове в света? Не само, че те идват в собствената си био опаковка, но те са пълни с цял набор от хранителни вещества и ползи за здравето.

Така че нека да погледнем по-отблизо защо бананите са чудесни за вашето здраве. Един среден банан (около 126 г), се счита за една порция. Този жълт плод доставя 30 грама въглехидрати, 2.5 грама фибри, 1 г белтъчини и само около 100 калории. В допълнение, той не съдържа холестерол, натрий и мазнини.

Намалява шансовете за развитие на астма при деца

Според публикувано проучване от Имперския колеж в Лондон, децата, които консумират един банан дневно, са с 1/3 по-малка вероятност да развият симптоми на астма в сравнение с децата, коит не са хранени с банани. Причината за това е, че бананът е естествен източник на пиридоксин, известен като В6.

B6 е важен компонент на бронхиалната мускулна тъкан. По принцип, пиридоксин подпомага в производството на цикличен аденозин монофосфат и аденозин трифосфат и тези важни молекули помагат за отпускане на бронхиалната мускулна тъкан.

Здраве на сърцето

Бананите са отличен източник на електролита калий. Веднъж консумиран, калият се абсорбира директно в кръвта от стените на червата. Тъй като калият пътува из тялото ви, помага да се балансира течноста около клетките. Този сложен процес запазва електроенергията, преминаваща през тялото ви, а тя се изисква за туптенето на сърцето. При тежък калиев дефицит, сърдечният ритъм може да стане нередовен, което може да доведе дори до смърт. Един банан осигурява 358 mg (8% от препоръчителната дневна доза) калий.

Отслабване 

Бананите са страхотни за загуба на тегло. Естествената им сладост задоволява желанието ви за сладко и то само с около 100 калории за един среден размер банан, това е чудесна храна за отслабване. Също така, този плод съдържа разтворими фибри, което означава, че те абсорбират вода и по този начин забавят храносмилането, което помага да ви кара да се чувствате сити по-дълго време.

Редовно ходене до тоалетна

Предоставянето на над 2,5 грама фибри на банан, решава проблемите, свързани с ходене до тоалетна по голяма нужда. Комбинацията от фибри и разтворими фибри помага да се почисти всичко.

Така че просто се насладете на един банан като бърза закуска или като част от основното ядене, за да може тялото ви да се възползва от широката гама витамини и минерали.

Източник: http://blogs.naturalnews.com/bananas-great-health/

Автор:  Helen Thomas

Превод от английски на български

By admin

One thought on “Защо бананите са чудесни за вашето здраве?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *