Въпреки, че ние рядко мислим за ендокринната система, тя оказва влияние върху почти всички клетъчни функции в нашето тяло. Ендокринната система играе роля в регулирането на настроението, растежа и развитието, функцията на тъканите, метаболизма, както и половата функция и репродуктивните процеси.

Ендокринната система включва областите в тялото ни, които регулират и произвеждат хормони. Хормоните действат като посланици, които позволяват на нашите клетки да комуникират и да произвеждат координирано действие. Без нашата ендокринна система, различните части на тялото ще работят независимо един от друг. Някои от органите, които произвеждат хормони включват: епифизната жлеза (известна още като „трето око“), щитовидната жлеза, панкреаса, яйчниците, тестисите и надбъбречните жлези. Хормоналните нива се колебаят през деня и се пускат в пулсиращ начин в определен час, ден или месец. Това освобождаване се определя от циркадния ритъм. Мелатонинът може да се счита за бутон, който рестартира циркадния ритъм и позволява на тялото да се възстанови от ежедневните дейности. Мелатонинът се произвежда по време на етапа на дълбок сън, така, че добрият здравословен сън е критичен за балансиране на ендокринната система.

Кои фактори най-много дебалансират ендокринната система?

  • Недостатъчно сън.
  • Замърсители, като изгорели газове и разтворители, почистващи препарати, пестициди, тежки метали, тютюнопушене и естрогени, открити в бутилки за вода и гримове.
  • Липсата на витамин D. Витамин D е мощен модулатор на ендокринната система, особено на половите хормони.
  • Стресът – води до повишение на кортизола. Това ще промени производството на невротрансмитери и ще унищожи хранителните вещества, необходими за производството на други хормони и невротрансмитери. Тези стресови фактори ще крадат от производствената линия и от други необходими хормони. Стресът може да бъде нещо повече от емоционален стрес, може да бъде и физически стрес, като небалансирана кръвна захар, хронична болка и заболявания, възпаление, хранителни алергии и лошо храносмилане.

Най-добрите природни лекарства за здравето на ендокринната система

Елеутеро (Eleuthero), известна също като „сибирски жен шен“, е билка адаптоген, често препоръчвана за хора с проблеми с ендокринната система. Основната функция на тази билка е намаляване на ефектите от стреса върху организма. Бидейки билка адаптоген, тя помага на организма да се адаптира към околната среда и стресовите фактори. Билката също е била използван от атлетите, за да подобрят производителността и да сведат до минимум въздействието на конкурентния натиск. Той също се използва при някои лечения, като химиотерапия, радиация, хирургия, като понякога може да помогне за противодействие на странични ефекти, свързани с тези лечения. Това е имуномодулираща билка, така че може да се ползва от хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като базедова болест и тиреоидит на Хашимото. Разбира се, както е случаят с всяко растение, ефективността на Елеутеро зависи от дозата, използваната част от растението и качеството на билката.

Сума, известен още като „Бразилски женшен“ от някои билкари, е едно от най-високо ценените растения в Южна Америка. Тя е автентична билка адаптоген и като такава води до нормализиране ефектите върху тялото и помага за регулирането и повишаването на ендокринната, нервната, храносмилателната, сърдечно-съдовата и имунната система. Южноамериканските туземците са използвали Сума за лечение на рани, кожни обриви, ниско ниво на енергия и сексуална дисфункция.

Сума също има и аналгетични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на хронична и остра болка. Коренът е също доста ценен, тъй като съдържа важни витамини, минерали, аминокиселини и микроелементи. Общият ефект е повишаване  устойчивостта при стрес, както и регенериращо действие. Сума коренът става доста популярен, заради високото си съдържание на няколко растителни хормона.

 

Автор: AncientBotanicals

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×