кокосово-масло

Защо кокосово масло е най-доброто растително масло

(NaturalNews)

Здравето е богатство. Освен това, притежаването на здраво тяло може да накара хората да имат по-малко притеснения и да са щастливи в живота. Ако сте човек, който мисли по същия начин, трябва да се пазите от готвене с олио от рапица, слънчогледово, шафраново, соево или такова на царевична основа.

Не вярвайте, когато хората казват, че тези видове мазнини за готвене са добри за вашето здраве. Напротив, веднага след като тези мазнини се нагряват, антиоксидантите им бързо се превръщат във вредни токсини. Най-безопасният вариант е студено пресованото кокосово масло, един вид масло, което сега се препоръчва от здравните експерти.

Какво е студено пресованото кокосово масло и какви са ползите от него?

В предишни години, кокосовото масло се е считало за опасно, но сега това масло, извлечено от зрели кокосови плодове са приветства от здравните експерти. Експертите казват главно, че това масло не е в състояние да реагира с топлината и да произвежда вредни химикали. Казано по друг начин, това масло не се подлага на щети от окисление.

Кокосовото масло съдържа средно-верижни мастни киселини, които обикновено са във форма, която може лесно да се абсорбира и усвоява от човешкия организъм. От друга страна, дълго-верижните мастни киселини, произхождащи от растителни масла (такива като тези, споменати по-горе) са с по-големи молекули, поради което те причиняват повече токсичност в организма.

Кокосовото масло съдържа лауринова киселина, вещество, което се превръща в монолаурин. Монолауринът разполага с мощни антипротозойни, антивирусни и антибактериални свойства.

Избиране на висококачествено кокосово масло

Не забравяйте, че има различни начини за получаване на кокосово масло, така че проверете това преди покупка. Повечето от тези, които са на разположение на пазара, са изработени от сушено кокосово месо или копра. Кокосовото масло от копра е евтино, но може да бъде нехигиенично и неподходящо за консумация. Освен това, някои производители на кокосово масло от копра използват опасни процеси за подготовка, като рафиниране, избелване и обезмирисяване. Тези процеси действително намаляват хранителното съдържание на кокосовото масло.

Търсете  кокосово масло, което е преминало през най-естествените процеси на производство. Изберете кокосови масла, които произлизат директно от пресни кокосови плодове и са обработвани чрез охлаждане. Охлаждането на кокосовото месо, не изисква използването на добавки, консерванти и други вредни химикали за производство.

Други здравословни части на кокосовите орехи

Ако имате шанс да вземете кокосови орехи, уверете се, че се възползвате от всичките им части за консумация. Всички те са източници на хранителни вещества.

Кокосовата вода е пълна електролити, докато кокосовият крем е добър източник на добри холестероли. Кокосовият крем е обичайна съставка на супи, оризо-базирани десерти, къри и други азиатски деликатеси.

Кокосовото масло и ядивните части на кокосовите плодове трябва да се включат в диетата ви. Ще останете изумени колко много може да ви помогне да поддържате тялото си във форма, наслаждавайки се с мир на съзнанието, че няма да ви навреди.

Източник: http://www.naturalnews.com/040546_coconut_oil_healthy_fats_health_benefits.html#ixzz2UzNhGFwH

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *