Малини има в много различни цветове, включително червено, черно, лилаво, синьо и златисто-жълто. Въпреки това, без значение на цвета на този нежен и изискан плод, той е пълен с мощни антиоксиданти и предлага редица невероятни природни ползи за здравето.

Кога е сезонът на малините?

Сезонът на малините може да бъде разделен в две групи. Сезонът зависи от дадения сорт на плода. Единият сорт произвежда плодове два пъти годишно, веднъж по време на летните месеци и отново през есента. Другият произвежда плод само през летните месеци.

Може ли всеки да си отлежда малини?

За щастие, малините са лесни за отлеждане плодове и може да се насладите на пресните им плодове, когато са в сезон. Те не заемат много място и могат да бъдат засадени в относително малки площи. Храстите или лозите на малините могат да растат до над 1 метър и предлагат комбинация от страхотен вкус и природни ползи за здравето. Така че с отглеждане на ваши собствени храсти, комбинацията от много вкус и природни ползи за здравето ще бъде на една ръка разстояние. За да започнете, просто закупете няколко малинови храсти от местен производител. Moже да ги засадите в земята или в голям подвижен съд. Не са претенциозни и нямат нужда от много вода.

Какви са ползите за здравето от малините?

Помагат при намаляване на телесното тегло

Загуба на тегло и малини изглежда е доста нашумяла комбинация напоследък. Така че нека да погледнем по-отблизо в науката какво се крие зад способността на малините да помагат при загуба на тегло.

Първо, малините са с ниско съдържание на естествено срещащи се мазнини и калории, докато са с високо съдържание на фибри. В действителност, една чаша червени малини доставя невероятните 8 грама фибри. Това означава, че една чаша малини доставя над 50% от дневната препоръчителна дневна надбавка. Както и при другите храни, богати на фибри, малините ви помагат да се чувствате по-сити по-дълго, тъй като е нужно повече време за смилане на храната.

В допълнение, наличието на кетоните насърчава тялото да повишава температурата, като позволява на кафявата мастна тъкан да освобождава топлина. Това помага за изгаряне на мазнините в тялото по естествен път.

Помага да се поддържа здраво тяло

Наличието на елагова киселина, фитохимикал, може да помогне да се забави ефекта на някои канцерогени в организма. Добавяйки плодовете към вашата диета  не само ще се насладите на добър вкус, но и ще помогнете за  поддържане на  здраво тяло.

Пазят сърцето здраво

½ чаша малини доставя 129 mg калий. Калият помага за поддържане на правилното ритмично биене на сърцето и здравословни нива на кръвното налягане. В допълнение към калия този малък плод съдържа също жизненоважените минерали мед и желязо. Червените кръвни клетки се нуждаят от мед за здравословно производство, а фолиева киселина и желязо, помагат за намаляване на риска от анемия.

Помагат при безплодие

Наличието на витамин С и магнезий подпомага плодовитостта както при мъжете, така и при жените. При мъжете, те помагат с производството на сперматозоиди, особено при по-възрастни мъже. За жени, тази комбинация помага за намаляване на риска от спонтанен аборт.

Различни начини да се насладите на малините

Пресни Малини: Когато им е сезон е най-добре да им се наладите пресни.
Замразени малини: Замразеният плод може да бъде на разположение в магазините, но и вие може да си замразите.
Сок от малини: Пиенето на сок от малини е идеален начин да получите най-естествените ползи от този плод. Въпреки това, една чаша сок доставя около 36 грама захар. За онези, които следят своя прием на захар, това може да бъде причина за загриженост.
Малини на капсули: Капсулите доставят силно концентрирани количества от жизненоважните съединения, открити в естественото състояние в този плод.

 

Източник

By admin

One thought on “Защо малините са толкова полезни?”

Напиши коментар

Добави обява

×
×