(NaturalNews)

Италиански изследователи експериментират с техники, които биха могли да позволят замяната на синтетичните пестициди с устройства, излъчващи звуци и миризми, които пречат на размножаването на вредителите по културните растения.

Проучването, проведено от изследователи от фондация Едмънд Мач в Италия под егидата на проекта PURE на Европейския съюз, е само един от няколкото по-приятелски за околната среда методи, провеждани в земеделското производство.

Италианското проучване се фокусира върху европейския гроздов молец и цикадата Scaphoideus titanus, чести вредители на култивираното грозде и следователно сериозни заплахи за европейския лозаро-винарски сектор. Засега проучванията показват, че някои звуци и миризми, имитиращи феромони, могат да нарушат поведението на чифтосване на тези видове, като по този начин намаляват въздействието им върху културите. Изследователите се надяват, че тези техники биха могли да повишат добивите без вредните ефекти на токсични химикали.

Силата на естествената борба с вредителите

Друго текущо проучване, този път проведено от изследователи от проекта на ЕС, QuESSA, изследва култивирани полета, близо до Пиза, Италия, за да проучи как съседните хабитати засягат производството на растителните култури. Изследванията предполагат, че полуестествени хабитати, граничещи с култивираните полета, увеличават популациите на полезни насекоми като опрашители и хищни насекоми, като по този начин увеличават добивите. Изследователите се надяват да помогнат за това.

В едно изследване, публикувано в списание Naturwissenschaften през януари, изследователи са разглеждали други начини, по които природата може да повлияе на популациите на селскостопанските вредители. Изследователите са установили, че европейският гроздов молец се влияе значително от климата: топлите райони са домакин на повече молци паразити, което влияе на способността на молците да се развиват и да засягат гроздовите лозя. Тъй като вредите от молци също предразполагат лозите към поражения от гъбички, ефектът от този вариант е доста значителен.

Изследователите от Университета на Бургундия и INRA (Национален институт за изследвания в селското стопанство) Бордо Аквитания, Франция, са събрали и измерили ларви на молци от лозя в шест френски лозарски райони: Елзас, Аквитания, Бургундия, Шампан-Арден, Рона-Алпи и Прованс-Алпи-Лазурен бряг. След това са анализирали ларвите, както и всички паразити, които са носили.

Изследователите установили, че ларвите в южните райони носят значително повече паразити от тези в северните региони. Ларвите с повече паразити са показали по-високо ниво на антимикробна активност и са имали повече имунно свързани клетки хемоцити, отколкото по-малко заразените ларви. Тази имунна активност е метаболитно скъпа и затруднява растежа на ларвите, казват изследователите.

„Резултатите подчертават ролята на растенията гостоприемници и паразитоиди като селективни сили, които определят имунните функции на организма при естествени условия“, заявява ръководителят на изследванията Фани Вогелвейт. „Изследвания като тези са важни за разбирането на естествените промени в имунните функции, както и селективни сили отвъд тях.“

Все повече доказателства за рисковете от пестициди

Изследвания като това са особено важни в момент, когато опрашителните популации измират по света, което се дължи отчасти на токсичните ефекти на химичните пестициди.

През последните години учени предупреждават особено за класа на пестициди, известни като неоникотиноиди. Когато тези системни пестициди се използват за покриване на семената, растението поема химикала във всички свои тъкани, което прави цялото растение токсично. Това означава, че птиците, които се хранят с остатъците от семена и опрашителите в търсене на нектар са също толкова вероятно да бъдат убити като насекомите, които искат да паразитират самото растение.

Според скорошен преглед на международни научни изследвания, доказателството, че неоникотиноидите са опустошителни за глобалните екосистеми и пчелните популации, сега е „убедително“. Авторите на прегледа предупреждават, че мащабът на заплахата от неоникотиноидите е еквивалентен на този от ДДТ.

Докато се смята, че неоникотиноиди не се натрупват в тъканите на животните по начин, както правят пестициди като ДДТ, всъщност те са 6000 пъти по-токсични от тези по-стари химикали.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *