Здравните ползи от босилек включват намаляване на стреса и подобряване здравето на сърцето

(NaturalNews)

Босилекът е не само вкусен начин за подправяне на ястията, но и мощна лечебна билка, която е била известна в редица култури. Древните гърци са я смятали за свещена. В Индия символизира гостоприемство, а в Италия представлява любов.

Днес, все още се ползва от много хора, които често го хвалят като идеален начин за борба с възпаление, предпазване на клетките и много повече. Ползите за здравето от босилека не са само за вътрешното здраве, но допринасят също и за подобряване на психичното здраве.

Ето един по-близък поглед към многото начини, по които босилекът може да стимулира физическото и психичното здраве.

Как босилекът помага на цялостното здраве

Намалява стреса

“Свещеният босилек има успокояващи ефекти”, казва ботаникът Джеймс Дюк, PhD, автор на Зелената Аптека. Изследвания са установили, че неговите фитохимикали играят роля в понижаването на кортизола, хормона на стреса, помагайки на хората да се чувстват спокойни.

Детоксикация на черния дроб

Според Елизабет Тратнер, интегративен практикуващ лекар във Флорида, босилекът действа като ефективна детоксикация на черния дроб, особено след прекаляване с ядене или пиене. Тя предлага вкусен сос с босилек (песто), за да върнете черния дроб в баланс.

Намалява възпалението

Казва се, че има подобни съединения като в медицинската марихуана, но без придружаващите “напушващи” свойства. Босилекът помага за облекчаване на болка, свързана с възпалителни състояния, като артрит и възпаление на червата.

Бори се с рак

Тъй като босилекът е пълнен с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, той е добър избор, когато става въпрос за защита на клетките и подобряване на цялостното им здраве.

Подобрява дихателната функция

Босилекът съдържа канелена киселина (cinnamanic acid), която не само, че  регулира кръвната захар и подобрява кръвообращението, но и помага на хората с респираторни заболявания да дишат по-лесно.

Снабдяване с желязо по време на менструация

Босилекът може да помогне със загубата на желязо в резултат от менструация. Около 2 чаши нарязани пресни листа от босилек или 1 супена лъжица изсушени листа осигуряват 10% от дневната доза желязо, поставяйки го на същото място като спанака.

Укрепва сърдечното здраве

Магнезият в босилека е ефективен начин за отпускане на мускулните стени, което помага на притока да тече по-лесно. Благодарение на това се намалява неравномерния сърдечен ритъм, помагайки му да функционира правилно. В допълнение, босилекът също така има способността да пречи на холестерола да се натрупва, така че е по-малко вероятно да се случват инсулти и инфаркти.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Raw MichelleВашият коментар