(NaturalNews)

Ново изследване, проведено в Университета на Аделаида и публикувано в списанието Nutrition, показва, че жените, които консумират по-лоша диета преди зачеването са имали около 50 процента по-висок риск да родят преждевременно, в сравнение с тези, които се хранят здравословно. Това е първото такова научно изследване, занимаващо се с това какво са яли жените  преди забременяване и как то се отразява на резултатите на раждаемост.

Преждевременно раждане

Преждевременно раждане (раждане преди 37 седмица на бременността) е свързано със значителни краткосрочни и дългосрочни негативни ефекти върху здравето. Почти три от всеки четири смъртни случая на новородени са свързани с преждевременно раждане.

„Преждевременното раждане е водеща причина за много болести и смърт и се среща при приблизително една на всеки 10 бременности в световен мащаб. Всичко, което можем да направим, за да разберем по-добре  причините, които водят до преждевременно раждане ще бъде важно в подпомагането на преживяемостта и дългосрочните въздействия върху здравето за деца, “ казва д-р Джесика Гриегер, лидер на изследователския екип.

Констатации от проучването

Изследователският екип от Robinson Research Institute проследил хранителните навици на над 300 жени в Южна Австралия. Те открили, че жените, които са имали диети с изобилие на протеини и плодове преди зачеването, имат по-нисък риск от преждевременно раждане. От друга страна, тези, чиито диети са с високо съдържание на мазнини, захари и полуфабрикати са с около 50% по-голям риск от преждевременно раждане.

„В нашето изследване, жените, които ядат богати на протеини храни, включително риба и пилешко месо, както и плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци, имат значително по-нисък риск от преждевременно раждане. От друга страна, жените, които консумират предимно полуфабрикати, чипс, сладкиши, бисквити и други храни с високо съдържание на наситени мазнини и захар, е по-вероятно да имат бебета, родени преждевременно, “ казва д-р Гриегер.

Храненето по време на бременност също е важно

Разбира се, че това, което една бременна дама яде по време на бременност е също много важно. Друго проучване, публикувано в началото на 2014 г. в British Medical Journal, разкрива, че бременните жени, които имат диета, съдържаща добри количества плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и които пият вода, имат значително по-нисък риск от преждевременно раждане. Изследователите от Исландия, Норвегия и Швеция, също така са установили, че „традиционната“ диета от варени картофи, варени зеленчуци и риба също е била свързана със значително намален риск.

„Важно е да се консумира здравословна храна преди, както и по време на бременността, за да има най-добри резултати за майката и бебето“, добавя д-р Гриегер.

Заключение

Жена, която желае да има здравословна бременност и да роди здраво дете, трябва да консумира здравословна храна. Това се отнася както за преди, така и по време на бременността. Препоръчително е добре балансирана и разнообразна диета, съдържаща пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, бобови растения, протеини и вода. В същото време, консумацията на високо съдържание на мазнини, захар и преработени храни, трябва да се сведе до нула. Органични храни са за предпочитане, а небиологичните продукти трябва да се измиват добре за отстраняване на токсични химически остатъци.

Друг ключов момент – никога не е твърде късно да се правят положителни промени в диетата.

„Диетата е важен рисков фактор, който може да бъде променен. Никога не е твърде късно да се направи положителна промяна. Надяваме се, че нашата работа ще спомогне за насърчаване на здравословния начин на хранене, преди и по време на бременност. Това ще помогне да се намали броя на смъртните случаи на новородени деца и да се подобри цялостното здраве на децата „, казва д-р Гриегер.

Източник: www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×