Добре известно е, че хората ядат твърде много захар и, че през последните десетилетия потреблението на захар рязко нараства. Това се дължи предимно на консумацията на газирани напитки, спортни напитки, плодови сокове и други подобни. Хората, които са загрижени за теглото си се опитват да заобиколят това чрез консумирането на големи количества изкуствено подсладени храни, без да осъзнават, че тези подсладители са дори по-лоши, отколкото захарта.

За щастие, има някои здравословни алтернативи, естествени подсладители, без да се прибягва до захар или до опасни изкуствени заместители. Една от тях сега печели популярност, а именно – кокосовата захар, която може да донесе със себе си доста предимства за здравето.

Запознайте се с кокосовата захар

За тези, които не са запознати с кокосовата захар, ето няколко неща. Първо, кокосовата захар не идва от самия кокос, както е с кокосовата вода или кокосовото мляко. Тя, всъщност, е получена от дървесна смола, която се вари по същия начин, по който и кленовия сироп. Тази обработка е доста минимална, което е една от причините, поради които има толкова много ползи за здравето. Макар и да има 15 калории на чаена лъжичка, точно като трапезната захар, тя има много повече от просто празни калории, включително следните:

Минерали

Захарта практически няма хранителна стойност, освен да осигури много прости въглехидрати. Един от начините, по които кокосовата захар е по-добра, е, че, всъщност, осигурява на организма няколко минерали, които са необходими за добро здраве, включително желязо, магнезий и калий.

Инулин

Инулинът е специален вид влакно. Той е известен като „пребиотик“, защото се смята, че е в състояние да подхранва и подкрепя полезните пробиотични бактерии, които живеят в червата, и играят толкова важна роля в имунната система и храносмилането. Смята се също, че като фибри, инулинът е в състояние да забави усвояването на глюкозата и по този начин предотвратява пикове в нивата на кръвната захар, които могат да бъдат предизвикани от други подсладители като обикновената захар. Поради това кокосовата захар има много по-нисък гликемичен индекс, около 35, в сравнение с трапезната захар с около 58-60.

Антиоксиданти

Кокосовата захар, за разлика от много други подсладители, с изключение на мед или меласа – също носи много антиоксиданти в себе си. Тези съединения са показали, че укрепват имунната система, намаляват оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, и в общи линии забавят процеса на стареене. Съдържанието ѝ на антиоксиданти е друга причина, поради която кокосовата захар се превръща в толкова популярна.

Така че помислете за закупуване на пакет кокосова захар днес. Тя може да се намери във всеки магазин за здравословни храни. Макар че тя също не трябва да се консумира прекалено, то със сигурност е по-здравословен подсладител, отколкото трапезната захар или нейни изкуствени заместители.

 

Автор: Meghan

Източник: http://blogs.naturalnews.com/healthy-benefits-coconut-sugar/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *