(NaturalNews)

Кокосовата захар се получава от сока на цветята на кокосовите палми. Използва се като традиционен подсладител в продължение на векове в региони, като Югоизточна Азия, където кокосовите дървета процъфтяват. Кокосовата захар се състои най-вече от захароза, което ѝ придава сладък, подобен на карамел вкус. За разлика от рафинираната бяла захар, кокосовата захар е минимално преработена и към нея са добавени малко химикали, ако изобщо има такива, което означава, че повечето от минералите остават непокътнати. Поради тази причина, кокосовата захар е станала все по-популярна на Запад като заместител на бялата и кафява захар и обикновено се продава в магазините за здравословни храни.

Ползи за здравето

Подходяща за диабетици – Една от най-големите забележителности на кокосовата захар като заместител на захарта е нейната ниска оценка на гликемичен индекс от 35, което е сравнимо с повечето плодове и зеленчуци. Следователно, захарта има слабо влияние върху нивото на кръвната захар, което я прави подходяща за диабетици, за тези с предварителен диабет и всички други, които искат да избегнат скоковете в кръвната захар. Повечето други заместители на захарта, включително кленов сироп и мед, имат висок гликемичен индекс от 69 или повече, докато рафинираната захар често може да достигне до 90 и нагоре!

Богата на аминокиселини – Тъй като е необработена, кокосовата захар съдържа същите 16 аминокиселини като сока, от който е получена. По-конкретно, 100 г кокосова захар ни дава 34,2 милиграма глутаминова киселина (основен невротрансмитер, необходим за правилното функциониране на мозъка), 11,2 милиграма аспарагинова киселина (подпомага функцията на метаболизма и се използва за лечение на депресия), 15,4 милиграма треонин (поддържа протеиновия баланс в организма) и 8,2 милиграма серин (подпомага мозъка и функцията на нервната система), както и малки количества от други съществени и несъществени аминокиселини. Тези аминокиселини, които са компоненти на протеини, са необходими за възстановяването и растежа на клетките, функцията на метаболизма и производството на хормони и ензими.

Витамин В комплекс – Кокосовият сок е богат на витамини, включително 12 от най-важните витамини от група В, и кокосовата захар наследява тази полза. От всичките В-витамини, кокосовата захар има най-високо съдържание на инозитол (витамин В8), който е необходим за образуването на здрави клетки и се използва още за лечение на тревожност и тъга. Кокосовата захар е с високо съдържание на тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, холин, пиридоксал, пара-аминобензонова киселина, пантотенова киселина и никотинова киселина. Дори съдържа следи от витамин В12, който рядко се среща в растенията. Всички тези витамини от групата B помагат на клетъчния метаболизъм и ни предоставят енергия.

Отличен източник на минерали – една чаена лъжичка кокосова захар съдържа редица минерали, които не се намират в рафинираната захар. Тези минерали са фосфор (важен за растежа на костите и бъбречната функция), калий (намалява хипертония и понижава нивата на кръвната захар), азот (лекува сърдечно-съдови заболявания), магнезий (регулира метаболизма и стимулира мозъка), манган (важен антиоксидант) и мед (помага за освобождаването на енергия и производството на меланин в кожата), както и по-ниски количества на цинк, желязо, калций, бор, сяра, натрий и хлор.

Кокосова захар и палмова захар

Въпреки че двата термина често се използват заменимо, дори в Югоизточна Азия, кокосовата захар е различна от палмовата захар във всички области (вкус, текстура, методи на производство, както и източник). За разлика от кокосовата захар, която винаги се прави от кокосови орехи, палмовата захар може да се направи от захарна палма, финикова палма, сагова палма или всеки друг „палмов“ продукт. Ето защо, при закупуване на продукти с кокосова захар, винаги гледайте да е ясно изписано „кокосова“.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×