(NaturalNews)

Тийнейджърите често са известни със своите нездравословни хранителни навици. Те ще ядат всичко с добър вкус, което им попадне. Младежките години са най-важният период от време за физическо израстване и развитие, което определя състоянието на организма по-късно. По време на този период на растеж е от решаващо значение, тялото да бъде хранено по подходящ начин. Израстващите тийнейджъри се нуждаят от много енергия. Те имат нужда също от изобилие от протеини, желязо и калций, за да се запълни техния дневен прием от 2500-3000 калории. Ето някои благоприятни храни, които вършат чудеса в нарастващите тела на тийнейджърите.

Авокадо
Авокадото е с високо съдържание на фибри, мазнини и витамини, които помагат за запълване на младежкото тяло с енергия. Авокадото също е пълно с протеини, които помагат на кожата, косата, ноктите и растящото тяло.

Зърнено-бобови култури
Зърнено-бобовите култури са с високо съдържание на въглехидрати, които са богати на фибри, минерали и витамини. Това дава енергия на тийнейджърите, да поддържат равиващите се тела.

Боровинки
Боровинките са богати на антиоксиданти и витамини, които помагат за защита на организма от заболявания. Боровинките помагат с функциите на мозъка и паметта; те са важни за ученето.

Череши
Черешите съдържат естествена форма на мелатонин, който помага за балансирането  ритмите на съня. Много тийнейджъри имат нарушения на съня. Черешите също са с високо съдържание на витамин С.

Яйца
Яйцата са отличен източник на протеини и пълни с витамини и минерали, важни за растящите тийнейджъри. Уверете се, че винаги ядете органични яйца от свободно отглеждани кокошки.

Риба
Рибата е с високо съдържание на протеин за тези равиващи се кости. Мазните риби са богати на омега мастни киселини, които са важни за настроението и балансиране на хормоните. Тийнейджърите често са с много мрачно настроение, когато минават през пубертета. Включването на повече омега-3 мастни киселини ще им помогне да се балансират.

Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци са пълни с хранителни вещества. Спанакът, например, съдържа много желязо, което е важно за развитието и енергията на тийнейджърите. Зеленолистните зеленчуци също са добри за здрава кожа, което е важно по време на пубертета, когато започват да се показват пъпки.

Ядки и семена
Ядките и семената са богати на диетични фибри. Те са с високо съдържание на здравословни мазнини, които зареждат тийнейджърите, за да могат да функционират правилно през деня. Тези мазнини помагат за поддържане на здравословно функциониране на мозъка. Много ядки, като орехи, са с много високи омега киселини. Много семена, като чиа и лен, също са с високи в нива на омега.

Фъстъчено Масло
Фъстъчено масло или масло от семена или различни ядки са страхотни за намазване върху сандвич за тийнейджър. Те добавят, много фибри и здравословни мазнини за тялото  на нарастващите тийнейджъри.

Киноа
Киноа е отличен източник на протеини и съдържа всички незаменими аминокиселини, за растящото тяло.

Тези силно питателни храни могат да бъдат приготвени, така че да имат достатъчно добър вкус за придирчивите тийнейджърски вкусове. За закуска опитайте омлет със зеленолистни зеленчуци, лека закуска с гуакамоле или хумус със зеленчуци или шепа ядки. За вечеря, опитайте киноа бургери и Чиа пудинг с боровинки за десерт. Има много здравословни, вкусни опции, които ще подкрепят растежа и развитието на един тийнейджър.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Alex Du Toit, Earthie Mama

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *