(NaturalNews)

Силното и изобилстващо зеле, което е тясно свързано с други зеленолистни зеленчуци като броколи и карфиол има дълга история като храна и лекарство. Например, древните гърци рутинно са предписвали зеле или сок ​​от зеле за лечение на запек или отравяне с гъби, докато древните египтяни са консумирали зеле преди хранене, за да намалят опияняващите ефекти на виното. Британците дори са носели зеле до окопите на Първата световна война, тъй като листата му са помагали за лечение на болестта окопен крак и превързване на рани.

Историческите употреби на зелето като лекарство са доказателство за неговите гъсти концентрации на хранителни вещества. Всъщност, зелето споделя забележително подобен хранителен профил с броколито и дори е доказано, че лекува същите медицински състояния.

Здравните ползи от зелето

Богато на борещи се с болести съединения – Всички видове зеле, включително бялото зеле (което са яде най-често), съдържат високи концентрации на борещи се с болестите фитонутриенти, като полифеноли и глюкозинолати. Изследване, публикувано във Вестник Предотвратяване на Рак Asian Pacific през 2013 г. е установило, че „зелките биха могли да допринесат като източник на важен антиоксидант и противовъзпалително, свързан с предотвратяване на хронични заболявания, свързани с оксидативния стрес, като например при рак и исхемична болест на сърцето.“ От всички изследвани видове зеле от учените, червеното зеле съдържа най-много антиоксиданти, докато китайското зеле Савой и зеленото зеле, съдържат най-силни противовъзпалителни свойства. Тези резултати показват, че консумацията на различни видове зеле, ще увеличи приема ни на фитохимикал.

Антидиабетични ползи – Изследване, публикувано в Основана на Доказателсва Допълнителна и Алтернативна Медицина през септември 2008 г. е установило, че плъхове с диабет, които са били хранени с екстракти от червено зеле за 60 дни, са показали по-ниски нива на кръвна захар, възстановена бъбречна функция и подобрена загуба на тегло в сравнение с контролна група плъхове. Изследователите приписват тези резултати на антиоксидантните и антихипергликемични свойства на зелето, които „предлагат потенциален терапевтичен източник за лечение на диабет.“ Въпреки това, зелето е добър източник на фибри, които са известни с предотвратяване на диабет, тъй като помагат да се забави абсорбцията на захар.

Страхотен източник на витамини C и K – Половин чаша варено зелено зеле съдържа приблизително 47 процента от препоръчителната дневна доза витамин C и 102 процента от витамин К. Разбира се, витамин C е антиоксидант от съществено значение, който снабдява имунната система с първата ѝ линия на защита срещу нахлуващи патогени. Също така е добър за кожата и косата и предотвратява ускорено стареене. Витамин К от друга страна, подпомага кръвосъсирването и поддържа здравината на костите.

Всички зеленолистни зеленчуци съдържат тези два витамина, въпреки че някои съдържат повече от други. Броколито и брюкселското зеле съдържат най-много витамин С, докато кейлът и спананът са безспорните крале на витамин К. Зелето съдържа умерени количества (т.е., поддържащи дози) и от двата витамина.

Свойства за отслабване – Зелето е отлично във всички очаквани области от храна за загуба на тегло. То е с ниско съдържание на калории и въглехидрати, не съдържа мазнини, с ниско съдържание на гликемичен индекс и с високо съдържание на фибри. Освен това, зелето е многоизползваемо и може да бъде включено в яхнии, супи и безброй готвени ястия.

Избор на най-добрите зелки

Според уебсайта World’s Healthiest Foods, задушаването на зелките помага да се запазят най-много хранителни вещества, въпреки че запарването или варенето им също са добри избори. Независимо от това как избираме да приготвим зелето, трябва да сме сигурни, че то е органично. Тъй като зелките не са защитени от черупки или кожи, те са напълно изложени на пестициди и хербициди. Освен това, зелките са изключително податливи на минерални недостатъци, произтичащи от лошо качество на почвата. Следователно, органични ферми, които  съдържат най-здравословната почва, обикновено произвеждат най-вкусните и най-полезни зелки.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×