Въпреки, че този смирен член на семейство кръстоцветни не получава същото внимание като братовчедите му, броколи и карфиол, ползите за здравето от консумирането на този зеленолистен зеленчук изобилстват. Заради лечебните си свойства, които са толкова разнообразни, зелето се е използвало от древните гърци и египтяни, както и британски войници по време на Втората световна война. То е предмет на по-задълбочено хранително проучване и все повече и повече доказателства показват ползите на зелето.

Рак

Зелето, като кръстоцветен зеленчук, е богат източник на фитонутриенти, растителни съединения, като полифеноли и глюкозинолати, които са известни с това, че се борят с рак. Това  отчасти е така, защото тези съединения имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които намалят възпалението и оксидативните щети в клетките, които в крайна сметка може да доведат до развитие на рак.

Прекалена пълнота

Този зеленчук също е и чудесен инструмент за намаляване на нежеланите килограми. Това е така, защото той е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, така че човек се чувства по-сит за по-дълго и има по-малък риск от преяждане. Също така е полезно за хора на диета, заради своята универсалност: зелето може лесно да се добавя към различни супи, яхнии, салати и гювечи, така че дори ако се яде често, няма да се чувства повтарящо се или скучно. Намаляването на теглото спомага за намаляване  вероятността от диабет, както и за развитието на рака.

Диабет

Най-очевидният начин, по който зеле се бори с диабета е, че помага на хората да отслабнат (виж по-горе), тъй като затлъстяването е основен рисков фактор за развитието на това заболяване. Въпреки това, зелето отива далеч отвъд това. То помага на диабетиците да контролират и регулират техните кръвни захари. Добро е за възстановяване и поддържане на бъбречното здраве.

Храносмилателни проблеми

Основната причина, че зелето е толкова добро за храносмилателната система е, че то е с високо съдържание на фибри, които могат да подобрят целия храносмилателен  процес и да направят функцията на тялото по-ефективна за смилане на храната и премахване на отпадъците. Зелето също така съдържа съединения, които помагат за укрепване мускулите на стомаха. Това е свързано с рака както и с диабета, тъй като ефективната храносмилателна система може да помогне и при двете състояния.

Рак и диабет остават сред десетте най-големи причини за смърт за американците и често причината за това сa  лошите хранителни навици, комбинирани със заседнал живот и излагане на замърсяване на въздуха, водата и почвата, където се отглеждат много храни. Диетични промени, като например добавяне на повече зеле и други здравословни зеленчуци и плодове, може значително да намали риска от развитие на тези заболявания и може да бъде по-добре за цялостното здраве и благосъстояние.

 

Автор:  Elise Sole

Източник: http://blogs.naturalnews.com

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×