Оралната контрацепция е една от най-широко използваните форми на контрол върху раждаемостта в световен мащаб. Всъщност една статия, публикувана малко преди повече от 20 години в популярното списание „Икономист“, нарече този вид хапчета, „едно от изобретенията „, които определи 20-ия век“. Приблизително 15% от американските жени на възраст между 15 и 44 години използват някаква форма на контрацептив на фармацевтична основа.

Няма съмнение, че оралните контрацептиви са удобни за употреба и могат да помогнат за предотвратяване на бременност. Но според Световната здравна организация те също са известен канцероген, който е свързан с рака на гърдата.

Връзката между оралните контрацептиви и рака на гърдата

Безброй изследвания досега са направили връзка между оралните контрацептиви като Ortho Evra или Depro-Provera инжекции (depo medroxyprogesterone или DMPA) и повишен риск от рак на маточната шийка, рак на черния дроб и рак на гърдата. Причината за такава директна връзка е, че синтетичният контрол на раждаемостта се основава на стимулиране на естроген. Видовете естроген, които оралните контрацептиви използват, действат като „митогени“, което означава, че стимулират увеличаването на тъканта като са катализатор за митоза или клетъчно делене. В допълнение, някои от метаболитите, открити в естроген, могат да доведат до увреждане на ДНК.

Най-известният публикуван доклад за връзка между синтетичния контрол на раждаемостта и рака е федерално проучване, поръчано през 2002 г. и проведено от Инициативата за здраве на жените (WHI). Проучването не разглежда директно контрола върху раждаемостта, а синтетичната хормонална заместителна терапия /ХЗТ/, която също използва синтетично базирани естрогени като заместител на собствено производство при жените. След като анализирали данните за здравето на над 150 000 американски жени, които приемали синтетична ХЗТ, те открили пряка връзка между нея и някои видове рак, включително рак на гърдата. След констатациите на WHI, милиони жени престанали да приемат ХЗТ и инцидентите с рак на гърдата намалели с 7%.

Други проучвания са установили, че съдържащият прогестин синтетичен контрол на раждаемостта може да увеличи риска от рак на гърдата между 8 и 30% след четири години продължителна употреба.

Други рискове, свързани с оралните контрацептиви

В допълнение към познатата връзка с рака на гърдата, съществуват и други рискове за здравето за тези, които използват синтетични контрацептиви. Ето само няколко:

– Оралните контрацептиви отдавна са свързани със загуба на костна минерална плътност (BMD). Проучване от 2004 г., проведено от изследователи в Университета в Тексас, открива, че жени, които са имали инжекции Depo-Provera две години поред, имат коефициент на загуба на BMD от около 6%.

Проучване от 2010 г., публикувано в списанието Brain Research, установило, че хапчетата за контрол на раждаемостта могат да повлияят на невропластиката на мозъка на жената, което води до промени в когнитивната активност от по-висок порядък.

Проучване от 2006 г. установи, че бременни жени, които са били подложени на контрол върху раждаемостта поне една година преди забременяване, раждат бебета, които са по-податливи на алергии.

– Накрая и доказателства, както анекдотични, така и основани на научни изследвания, са установили, че дългосрочната употреба на орални контрацептиви може да доведе до други симптоми като кръвни съсиреци, инсулт, мигрена, повишаване на теглото, повишена честота на кандида, промени в настроението, сексуална дисфункция и нередовно кървене.

Предотвратяване на рака означава намаляване на токсичното натоварване

Ние сме изложени на толкова много токсини в нашия съвременен свят и все по-голям брой ксеноестрогени – химични вещества, които могат да имитират агресивни форми на естроген в организма. За човек, който иска да предотврати рака и да живее хубав живот, приемането на хормон-зависим контрол на раждаемостта няма да бъде най-добрият избор. Ако решите да използвате фармацевтични продукти, за да предотвратите потенциална бременност, не забравяйте да стоите далеч от Patch и Depo-Provera, за които е доказано в различни проучвания, че причиняват рак. Има и други начини да останете защитени, които са естествени и с нежелани странични ефекти. Проучете възможностите сами, преди да решите.

 

Автор: Dr. Veronique Desaulniers

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com/facts-oral-contraceptive-breast-cancer/

Напиши коментар

Добави обява

×
×