Пестицидите са химикали, използвани за пръскане на небиологична храна, за да предотвратяват и да убиват насекоми. Те са доказано вредни отрови (могат дори до доведат до смърт, ако се консумират в голямо количество) за хората. Причина са за редица здравословни проблеми, от репродуктивни до рак, дори и в малки количества. Най-добрият вариант е да купувате органична храна, за да ги избегнете напълно, но в случаите, когато това не е опция, ето един поглед към 15 от най-лошите пестицидно-натоварени храни. Списък със средния брой на остатъчните вещества от пестициди, следвани от потенциалните за човека странични ефекти, ако се консумират.

Ябълки: 42 остатъка от пестициди. От тях 7 са известни като канцерогенни, 19 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 10 са невротоксини и 6 са токсични за развитието и репродукцията.

Целина: 64 остатъка от пестициди. От тях 13 са известни или вероятно канцерогенни, 31 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 12 са невротоксини, а 14 са токсични за развитието и репродукцията.

Домати: 35 остатъка от пестициди. От тях 5 са известни или вероятно канцерогенни, 14 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 6 са невротоксини и 3 са токсични за развитието и репродукцията.

Краставици : 35 остатъка от пестициди. От тях 9 са известни или вероятно канцерогенни, 25 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 12 са невротоксини, а 9 са токсични за развитието и репродукцията.

Грозде: 34 остатъка от пестициди. От тях четири са известни или вероятно канцерогенни, 17 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 10 са невротоксини и 6 са токсични за развитието и репродукцията.

Нектарини: 33 остатъка от пестициди. От тях 7 са известни или вероятно канцерогенни, 19 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 9 са невротоксини и 6 са токсични за развитието и репродукцията.

Праскови: 62 остатъка от пестициди. От тях 10 са известни или вероятно канцерогенни, 29 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 12 са невротоксини, а 11 са токсични за развитието и репродукцията.

Картофи: 37 остатъка от пестициди. От тях 7 са известни или вероятно канцерогенни, 12 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 9 са невротоксини и 6 са токсични за развитието и репродукцията.

Ягоди: 54 остатъка от пестициди. От тях 9 са известни или вероятно канцерогенни, 24 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 11 са невротоксини, а 12 са токсични за развитието и репродукцията.

Спанак: 48 остатъка от пестициди. От тях 8 са известни или вероятно канцерогенни, 25 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 8 са невротоксини и 6 са токсични за развитието и репродукцията.

Червени чушки: 49 остатъка от пестициди. От тях 11 са известни или вероятно канцерогенни, 26 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 13 са невротоксини, а 10 са токсични за развитието и репродукцията.

Кейл: 55 остатъка от пестициди. От тях 9 са известни или вероятно канцерогенни, 27 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 10 са невротоксини, а 10 са токсични за развитието и репродукцията.

Зеле: 46 остатъка от пестициди. От тях 9 са известни или вероятно канцерогенни, 25 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 10 са невротоксини, а 8 са токсични за развитието и репродукцията.

Маруля: 51 остатъка от пестициди. От тях 12 са известни или вероятно канцерогенни, 29 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 9 са невротоксини, а 10 са токсични за развитието и репродукцията.

Боровинки: 52 остатъка от пестициди. От тях 8 са известни или вероятно канцерогенни, 24 са заподозрени в причиняване на хормонални смущения, 14 са невротоксини и 7 са токсични за развитието и репродукцията.

Автор: Jonathan Cho

Източник: http://blogs.naturalnews.com/avoid-15-foods-w-the-most-pesticides-and-their-harms/

Превод от английски на български

By admin

8 thoughts on “Избягвайте 15 храни с най-много пестициди и техните вреди”
  1. Може ли статия с това, какво точно да ядем което да не е отровено??? Също така публикувайте нещо относно сирената и кашкавалът , които уж се правят по бг стандарт, струват страшно скъпо а се оказват невероятни бъркочи от химия! Бг производители на месо под секрет обясняват за това, как самите те не биха консумирали отровеното месо! После защо имало толкова раково болни!

  2. Мм..даааа…нека обърнем внимание и на въздуха който дишаме……прах,прах,вредни микро частици и др….

  3. и къде е ролята на контролните органи от Агенцията по храните, грижата за данъкоплатците явно се изразява в стимулиране на родните производители на опасни за здравето храни

Напиши коментар

Добави обява

×
×