(NaturalNews)

Английската сол е била използвана от много различни култури в продължение на стотици години. Тя има редица различни полезни свойства и се използва в градинарството, почистване в домакинството и детоксикация на тялото. Тези соли са много евтини и могат да бъдат закупени в насипно състояние с отстъпка в градинските центрове почти навсякъде. Използването на вана с английска сол е модерна стратегия за детоксикация, която има забележителни ползи за здравето.

Английската сол (Epsom salt на английски) е именувана на горчив солен извор, намиращ се в град Епсом в Съри, Англия. Английската сол е различна от традиционните соли с това, че всъщност, тя е естествено срещащо се чисто минерално съединение от магнезий и сулфат. Тези минерали имат много мощни ползи за здравето, които могат да увеличат възможностите за детоксикация на тялото.

Как работи ваната с английска сол?

Магнезият и сулфатът се абсорбират лесно през кожата в кръвния поток на тялото. Кожата е силно пореста мембрана, която приема минерали, както и елиминира токсините всеки ден. С помощта на мощната минерална основа като английската сол във водата във ваната, тя създава процес, наречен обратна осмоза. Този процес издърпва солта и вредните токсини от тялото и позволява на магнезия и сулфата да влизат в тялото.

Магнезият играе много важна роля в повече от 325 ензими, помага за подобряване на мускулните и нервните функции, намалява възпалението и подобрява притока на кръв и кислород в тялото. Сулфатите са необходими градивни елементи за здрави стави, кожата и нервната тъкан. Английска сол попълва нивата на магнезий и сулфат в организма. Тази комбинация помага за промиване на токсините от тялото и помага за изграждане на ключови протеинови молекули в мозъчната тъкан и ставите.

Редовното използване на вани с английска сол е доказано, че подобрява симптомите на много заболявания, включително атлетичен крак, подагра, онихомикоза, навяхвания, натъртвания и мускулни болки. Също така, добре е за всеки, който страда от хронични заболявания или хронични болки, да извършва редовни вани с английска сол, за да помогне за детоксикацията и намаляване на възпалението, като в същото време подобрява минералния и серен баланс в организма.

Противопоказанията за вани с английска сол биха били при бременност, ако обезводнени или имате отворени рани или изгаряния по кожата. Хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания трябва да се консултират с лекар натуропат, който е запознат с ползите за здравето на ваните с английска сол, преди да започнат.

Как да направим вана с английска сол?

Първата стъпка е да си планирате най-малко 40 минути, защото ще са ви необходими около 20 минути за отстраняване на токсините, а за следващите 20 минути тялото абсорбира минералите от водата във ваната.
Напълнете ваната с топла вода. Бъдете сигурни, че имате система за филтриране на водата в дома си, ако не искате да се къпите в чешмяната вода, която може да съдържа токсичен хлор, флуор, диоксини и тежки метали. Добавете английска сол в следните количества:

 

Деца под 27 кг: Добавете 1/2 чаша соли на вана със стандартен размер.
Лицата между 27-45 кг: Добавете 1 чаша соли на вана със стандартен размер.
Лицата между 45-68 кг: Добавете на 1 чаша и половина соли на вана със стандартен размер.
Лицата между 68-91 кг: Добавете 2 чаши соли на вана със стандартен размер.
За всеки допълнителни 23 кг – добавяйте допълнително половин чаша соли.

Допълнителни стратегии, прилагани за вани с английска сол

Добавянето на половин чаша зехтин също е много добре за кожата, тъй като полифенолите се накисват в кожата и дават допълнителни антиоксидантни ползи. Добавяне на джинджифил или лют кайенски пипер може да увеличи нивото на загряване, което ще ви помогне да изхвърлите токсините чрез потта. Можете да добавите от 1 супена лъжица до половин чаша за стимулиране на изпотяване, и също така тези билки са пълни с антиоксиданти, които допълнително ще засилят процеса на детоксикация.

Не използвайте сапун във ваната с английска сол, тъй като той ще попречи на действието на минералите и процеса на детоксикация. След това се опитайте да починете за час или два, освен ако нямате артритни стави, като в този случай ще трябва да останете активни, колкото е възможно да се предотврати струпване в ставите.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *