Плодове мангостин идват от Garcinia mangostana, тропическо вечнозелено дърво, с родина Индонезия, но също така се отглежда и в други части на Югоизточна Азия, като Виетнам, Тайланд, Малайзия и Сингапур. Този прекрасен плод с тъмно лилава кора и сладка бяла вътрешност е много почитан на Изток и сравнително нов за Запада. Това повишено внимание към плода е най-вече заради ползите за здравето, които консумацията на мангостин може да донесе. Това е до голяма степен заради хранителните вещества, съдържащи се в тези вкусни тропически плодове.

Богат на антиоксиданти

Едно от най-добрите неща за плодовете мангостин е, че те са изключително богати на съединения, наречени полифеноли, известни с това, че имат много положително влияние върху здравето на тялото. Конкретните полифеноли, които мангостан съдържа, са известни като ксантони и той ги има в изобилие. Тези ксантони са мощни антиоксиданти и са доказали, че предотвратяват проблеми, като сърдечно-съдови заболявания и дегенеративни заболявания, свързани с вредата от свободните радикали.

Високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории

Мангостин е плод, който хората на диета биха искали да разгледат като част от техните планове за хранене, тъй като е с много ниско съдържание на калории, само 63 калории за една порция от 100 грама. Друго нещо, което прави мангостин полезно като хранителна помощ, е фактът, че има много високо съдържание на фибри. Фибрите са от голяма полза за хора на диета, тъй като подобряват цялостното здраве на храносмилателната система, а също така помагат за намаляване на апетита по естествен път, тъй като влакната отнемат повече време за храносмилане и оставят човек с усещане за ситост по-дълго и по този начин е по-малко вероятно да преяде.

Добър източник на витамин C

Този плод е и добър източник на витамин С. Една порция ще осигури 12% от препоръчителната дневна доза на човек. Витамин C, подобно на ксантоните, също е силен антиоксидант и е особено полезен при настинка и грип, тъй като това може да засили имунната система. Отличен е за жените по време на бременност.

Натурално противовъзпалително

Ксантоните и други съединения в мангостана са естествени противовъзпалителни средства. Те могат да бъдат изключително полезни при естествена, хранителна терапия за редица хронични възпалителни болестни процеси, като артрит или сърдечно заболяване. Тези противовъзпалителни свойства са полезни и за кожата, тъй като може да намалят зачервяване, сухота и сърбеж, свързани понякога с акне или псориазис.

Силно антибактериално

Антибактериалните свойства на мангостин го правят чудесен избор за съдействие и укрепване на имунната система. Може да бъде ефективно, ако се използва локално за лечението на акне, тъй като може да помогне да убие бактериите, които често са основна причина за пробиви.

Така че опитайте мангостан днес, ако не сте го направили вече. Той е не само вкусен плод, но е и богат на хранителни вещества, които ще донесат голямо разнообразие от ползи за здравето.

 

Автор: Rosalina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/surprising-benefits-mangosteen-skin-health/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *