(NaturalNews)

Топлината в човешкото тяло показва много за това, как се приспособява към температурни промени. Естественото приспособяване диктува, че тялото трябва да се охлади, когато обкръжаващата среда е гореща, и обратно, трябва да се загрее, когато обкръжаващата среда е студена. Въпреки, че хомеостазата играе огромна роля в регулирането на телесната температура, този естествен процес на адаптация може или да бъде подпомаган или саботиран от храната, която ядем. Ето списък на някои храни, които могат да повлияят на телесната температура.

Храни, които ни охлаждат

1. Диня

Този плод съдържа голямо количество вода, от съществено значение за снижаването на телесната температура и също помага да се чувстваме по-охладени. Водата, не само, че има естествен охлаждащ ефект, но също така забавя храносмилането, забавя метаболизма и намалява топлината.

2. Пикантни храни

Както се оказва, всъщност има логика в яденето на пикантни храни в горещи страни като Индия и тези в Близкия изток. Защото пикантните храни, като люти чушки, съдържат много топлина и ни карат да се потим. А изпотяването има охлаждащ ефект, като намалява телесната температура.

3. Листни зеленчуци

Листата като цяло съдържат високо количество вода. В действителност е изчислено, че листните зеленчуци съдържат около 80-90% вода. Не само това, но тези зеленчуци също са лесни за храносмилане, като се гарантира, че вашият храносмилателен тракт ще изразходва минимални усилия и отделя минимална топлина в процеса.

Храни, които ни загряват

1. Сладолед

Противоположно на физическата му температура, всъщност сладоледът може да имат топъл ефект. Поради високото му съдържание на протеин, мазнини и въглехидрати (благодарение на комбинацията мляко/сладко), той има много калории, които след това се използват, за да се създаде топлина на тялото. Също така, той е известен като труден за смилане, което означава, че създава повече телесна топлина, поради храносмилателната функция.

2. Зърна

Зърната, като пшеница и ориз, съдържат изобилие от сложни въглехидрати, които са трудни за храносмилане. Тъй като това прави работата на храносмилателния тракт по-трудна от обикновено, това може да създаде допълнителна топлина на тялото. Нещо повече, тяхното съдържание на въглехидрати служи като гориво за метаболитните процеси.

3. Джинджифил

Джинджифилът може да играе много ефективна роля за затоплянето ви, тъй като е пълен с пикантни и затоплящи свойства. Може да работи особено добре за хора, които са склонни да се справят зле със студа през зимния сезон.

Поради различни температурни промени, тялото ви трябва да се адаптира непрекъснато. В противен случай, твърде много топлина или студ може да доведе до разрушителни последици за вашето здраве. Вие можете да помогнете на природните адаптивни процеси на организма чрез консумирането на определени храни за определени метеорологични условия. Можете да се затоплите или охладите, като ядете храни, които променят температурата на тялото.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *