Нелекуваните инфекции при диабетици често причиняват язви на стъпалото, което може да доведе до ампутация на крака или краката на пациента. В повечето случаи инфекциите са полимикробни и резистентни към много лекарства. Но според едно проучване, публикувано в списание Complementary Therapies in Clinical Practice, локалното приложение на мед може да помогне за лечение на диабетни язви на краката и да предотврати ампутацията.

Изследване на антибиотичните свойства на меда срещу язва на крака

Медът традиционно се използва за лечение на наранявания, поради антибактериалните и лечебни свойства. Антибактериалните свойства на меда идват от „високото съдържание на захар, ниското рН и отделянето на водороден пероксид.“ Според някои проучвания медът, който не е пероксид, има силни антибактериални свойства, тъй като има компоненти като метил-сирингат и метилглиоксал.

Медът може да се използва за лечение на рани, като диабетни язви на краката. Медът подпомага заздравяването на раните поради антибактериалните, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това той ускорява заздравяването на раните благодарение на своята „осмоларност, киселинно рН и чрез увеличаване на растежния фактор“.

Антибактериалното действие на меда може да варира в зависимост от източниците на цветята и начина, по който са били обработени. Антибактериалното действие на меда върху различни микроорганизми също може да варира между меда от различни региони.

Трябва да се отбележи, че използването на местен, наличен мед за различни инфекции може да бъде по-икономично в сравнение с използването на мед от различен регион. За това изследователите са използвали местен мед от Индия, който не е изследван значително заради антибактериалното му действие.

Това изследване е проведено за определяне на антибактериалното свойство на индийския мед при различни концентрации върху бактерии, получени от диабетни язви.

Изследователите са взели бактериални щамове от мястото на инфекцията с диабетни язви на краката. След отваряне на превръзката раната се промива със солев разтвор и пробата се събира със стерилен тампон. Пробите от раната след това се обработват в болничната лаборатория в Медикъл Колеж Kasturba, Mangalore, като се използва стандартна процедура за идентифициране на бактериите.

Учените са изолирали 40 бактерии от диабетни язви, които включват 10 щама на Е. coli, 15 щама Pseudomonas aeruginosa и 15 щамове на Staphylococcus aureus. Всяка от тези три бактерии е използвана в проучването.

Резултатите от теста показват, че медът е ефективен както за грам-положителни, така и за грам-отрицателни бактерии. Авторите отбелязват, че инхибиторният ефект на меда зависи от концентрацията и че неразреденият мед убива бактериите по-бързо в сравнение с различните разреждания на меда. Всички концентрации на мед убиха всички тествани бактерии в рамките на 24 часа.

Изводите показват, че медът има силно бактерицидно действие срещу всички бактериални проби, получени при диабетни язви на краката. Въз основа на тези резултати изследователите стигат до извода, че медът може да се използва като ефективен антибактериален агент и че той може да се използва локално за инфекциозни язви на стъпалото.

Други природни средства за лечение на язви на краката

Ето и други природни средства, които можете да опитате, ако имате диабетни язви на крака:

  • Билки – лукът има антимикробни свойства и може да бъде използван за направата на паста за рани с мед. Премахнете пастата след 30 минути. Процесът се повтаря три пъти дневно, за да се насърчи по-бързото лекуване на раните. Чесънът също има силни антимикробни свойства. Използвайте скилидки чесън, за да направите паста, която може да се приложи върху язви на краката. Опаковайте засегнатата зона с бананова кора. Чесънът съдържа алицин, който ускорява процеса на заздравяване на раните.
  • Озониран зехтин – „Възпроизводството, разпространението и ремоделирането на клетките“ е тясно свързано с нормалния процес на изцеление. Това обаче е възможно само ако клетките имат достатъчно кислород, за да се лекуват. Маслиновото олио има ефект против обрив, което означава, че може да помогне да се увеличи кръвоснабдяването на увредената област чрез отпускане на нервите и съдовете. Озонираният зехтин също има успокояващ ефект, когато се прилага локално върху рани и може да ускори лечението на язви на краката.
  • Radix astragali / Huang qi – в традиционната китайска медицина Radix astragali се препоръчва при лечение на язви на крака. Radix astragali може да увеличи кръвоснабдяването на заразената зона. Женшен и други китайски билки могат също така да увеличат периферното кръвообращение и да помогнат за лечението.

Автор: Zoey Sky

Източник: https://www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *