(NaturalNews)

Изследвания показват, че сусамовото масло може да осигури няколко важни ползи за здравето на хората с диабет тип 2.

Сусамовото масло е популярна съставка в много кухни, особено в Азия и Близкия изток. Тя е с високо съдържание на мононенаситени и полиненаситени мазнини, и двете от които са полезни за намаляване на холестерола и кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето. Също така е с високо съдържание на витамин Е и други антиоксиданти, включително лигнани. Всички те са полезни за диабетици тип 2, които често страдат от слабо сърдечно-съдово здраве, и чието заболяване може да бъде причинено или влошено от свободните радикали, които биват премахнати с помощта на антиоксидантите.

През 2006 г. проучване, публикувано в Списание за Лекарствена Храна (Journal of Medicinal Food) изследва ползите от сусамово масло за диабетици. Проучването е проведено на 40 души, страдащи от диабет и високо кръвно налягане, всички от които са приемали лекарства за кръвно налягане, атенолол и глибенкламид. Участниците са разделени, за да преминат към употреба на сусамово масло в готвенето в продължение на 45 дни, а след това да преминат към палмово или фъстъчено масло за още 45 дни.

Изследователите открили, че по време на готвене със сусамово масло, „систоличното и диастоличното кръвно налягане намаляло значително. Когато маслото е премахнато, стойностите на кръвното налягане се повишават отново.“ Също така, докато готвят със сусамово масло, пациентите значително намаляват теглото, индекса на телесна маса, талията и обиколката на бедрата. Нивата на кръвната захар, триглицеридите, холестерола и LDL („лошия“) холестерол намаляват.

По-нататъшно проучване потвърждава ползите

Това бива последвано от друго проучване, публикувано в Списание Клинично Хранене (journal Clinical Nutrition) през 2010. В това проучване, което също е било отворено, на 60 участници с диабет тип 2 (лек до умерен) е възложено да използват 35 грама сусамово масло на ден в готвенето или в салати, или да взимат орално 5 мг глибенкламид на ден, или да комбинират двете интервенции.

След 60 дни, нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите са намалели значително както сред участниците, приемащи сусамово масло, така и сред тези, приемащи сусамово масло заедно с други лекарства.

Също така, нивата на HDL („добрия“) холестерол и дейността на двете ензимни и неензимни антиоксиданти се увеличават в групата със сусамово масло. Като цяло нивата на антиоксиданти, включително витамин C, витамин E, бета-каротин и глутатион се увеличават между 25 и 50 процента, за разлика от участниците в групата само с лекарства, които са имали само от 8 до 12% увеличение на нивата на антиоксиданти.

Не само за диабетици

Учените не са съвсем сигурни защо сусамовото масло предоставя тези мощни ползи за здравето. То може да има общо с високите нива на маслото на антиоксидантни лигнани и здравословни мастни киселини, за които се смята, че подобряват способността на тялото да регулира кръвната захар и мазнините.

Поради тази причина, сусамовото масло може да подобри здравето на сърцето и на недиабетици. В допълнение, то е богато на желязо, калций и магнезий. Сусамовото масло може също да подобри познавателната способност, здравината на костите и зъбите, стоматологичното и костно здраве и дори настроението. Също така се смята, че помага за защита на бъбреците от увреждане.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

One thought on “Изследване: Сусамовото масло осигурява големи ползи за диабетици тип 2”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *