Захар

Захарта представлява голяма част от повечето съвременни хранителни режими, но изследвания показват, че консумацията ѝ може да увреди имунната функция с до 50% за значителен период от време.
Всъщност, захарта е описана като „един от най-разрушителните хранителни компоненти за нашата имунна система.“

Какво показват изследванията за захарта и имунната функция

Проучвания, публикувани по-рано в Американското списание за клинично хранене и зъболекарско проучване разкриват, че консумацията на 100 грама въглехидрати, като фруктоза, глюкоза, захароза, пастьоризиран портокалов сок и мед, потискат способността на белите кръвни клетки да поглъщат и унищожават вредни микроорганизми и частици, които са чужди за организма.

Увреждането на функцията на имунната система започва в рамките на по-малко от 30 минути след поглъщане на захар и остава така в продължение на повече от пет часа. В разгара на подтискане на имунната система, който обикновено се състои около два часа след консумацията на захар, тази важна функция на белите кръвни клетки се понижава с до 50%.

Ролята на белите кръвни клетки формира значителна част от механизма за защита на организма срещу инфекции. Като такива, когато способностите на белите кръвни клетки са разстроени, като цяло, имунната реакция на организма е силно засегната.

Освен това консумацията на около 75 грама глюкоза също е показана, че намалява лимфоцитната активност. Лимфоцитите са бели кръвни клетки, произведени от сливиците, тимуса и далака, които прочистват микроорганизми и токсични съединения в организма.

Повече захар означава по-голямо подтискане на имунната система

Важно да се отбележи, количеството консумирана глюкоза има съответен неблагоприятен ефект върху функцията на белите кръвни клетки. С други думи, колкото по-високо количество захар се поглъща, толкова е по-висока степента на увреждане на имунитета.

Какво казват някои експерти за захарта и за имунитета

Джозеф Пизорно, ND, който основава Университета Бастир в Кенмор, Вашингтон, изброява в своята книга Total Wellness множество фактори, които увреждат имунната система. Сред тях са токсични химикали, стрес, недостатъчна почивка, свръхрастеж на кандида в червата, замърсяване на въздуха, ваксинации, тежки метали, пестициди, хранителни дефицити и др. На върха на списъка му е „приемът на захар и други концентрирани въглехидрати.“

Д-р Джоузеф Меркола също пише, че потреблението на захар уврежда имунната система и прави хората по-податливи на заболявания.

Заключение

Простите захари, дори и тези, присъстващи в плодов сок, потискат имунитета – поради това е наложително да се избягва захар, докато се борим с инфекция. Краткосрочно гладуване може да даде тласък на  имунната система, като поддържа ниски нива на кръвна захар, това е особено полезно по време на първите 1-2 дни на остри инфекции. Продължителното гладуване, обаче, ще изчерпи нивата на енергия и ще създаде обратен ефект.

Като се има предвид количеството на захароза и други рафинирани захари, намиращи се в типичните съвременни диети, особено в стандартната американска диета, то следва, че много хора са със значително увредени имунни системи, които след това ги водят до по-високи рискове от множество хронични заболявания, включително рак.

Със своя неблагоприятен ефект върху имунната функция, потреблението на захар трябва да се следи внимателно от хората, които мислят за здравето си. Това е особено вярно за преработените хранителни продукти, които съдържат рафинирани захари, обикновено лишени от важни хранителни вещества, които поддържат и подхранват имунната система.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *