Втората половина на 20 век не беше добра към яйцата. По-специално 1950-те години са били време, когато яйцата са били демонизирани поради високото им съдържание на мазнини, което пионери по хранене – по-специално Ансел Кийс, разработчик на прословутата „липидна хипотеза“ – вярвал, че повишават холестерола и допринасят за коронарна болест на сърцето. Днес, обаче, разбираме, че мастни цели храни като яйцата са съществен елемент от здравословния начин на хранене, особено когато идват от устойчиви органични източници. Всъщност, яйцата са били основна закуска за хора в много култури в продължение на векове. Тези хора са разбирали, че ако едно яйце съдържа достатъчно хранителни вещества за подхранване на цяло пиленце, значи същите тези хранителни вещества могат да ни подхранят в същата степен – а сега, проучвания потвърждават, че това е вярно.

Подобряват здравето на очите

Според Съвета за яйца в Айова, жълтъците съдържат важните каротеноиди, лутеин и зеаксантин, които помагат за предотвратяване на слепота, свързана с възрастта и намаляват риска от развитие на катаракта и дегенерация на макулата, свързана с възрастта. По същество, тези каротеноиди – които дават отличителния жълто-оранжев цвят на жълтъците – действат като антиоксиданти в окото, като го защитават от свободните радикали, които могат да увредят различни части на ретината. Освен това, тези каротеноиди са с високо качество: Според проучване, публикувано в броя на Списанието на Американския колеж по хранене от декември 2004 г., лутеинът и зеаксантинът, намерени в яйцата, са по-лесни за използване от телата ни от тези, които се намират в зеленолистните зеленчуци като спанак.

Добър източник на висококачествен протеин

Има добра причина, защо толкова много културисти редовно ядат яйца: Едно варено яйце съдържа около 6 грама протеин. Този протеин, който се съдържа предимно в белтъка на яйцето, е „завършен“ протеин и има оценка от 100 на индекса на биологична стойност, което означава, че съдържа всичките осем основни аминокиселини. Освен това, яйчният протеин се хвали с перфектна оценка от 1.0 за Коригиран Аминокиселинен Индекс на Протеинова Смилаемост, който измерва завършеността на протеина. Поради тази причина яйцата са перфектен източник на протеин за подрастващи деца, както и възрастни.

Забележка: Въпреки, че яйцата не са ясно свързани със загуба на тегло, високото им съдържание на протеин ни кара да се чувстваме сити за по-дълго, като обезкуражава преяждане. Това е една от причините, поради която яйцата са били разглеждани традиционно като храна за закуска: Те насищат и енергизират работниците (особено работещите в селското стопанство, като земеделски производители) за часове след консумацията.

Богати на холин

Яйцата са един от най-добрите хранителни източници на холин, витамин B, който е съставна част на лецитина. Холинът е от съществено значение за функционирането на всички клетки в организма, включително транспортиране на хранителни вещества към клетките, свързани с паметта. Следователно, както потвърждава изследване в Университета Туфтс в Масачузетс, богати на холин храни като яйцата, директно подобряват мозъчната функция. Освен това, изследване публикувано във Вестник The FASEB установило, че жените с най-високо ниво на прием на холин са с 24 процента по-малка вероятност да развият рак на гърдата, отколкото тези с най-ниските нива на прием на холин.

Други витамини от група В, които се съдържат в яйцата включват тиамин, рибофлавин, B6, B12, фолат и пантотенова киселина. Всички тези витамини работят заедно за насърчаване на здрава нервна система. Витамин В12 се среща изключително в животинските продукти, което прави яйцата особено ценни за вегетарианци.

Съдържат голям брой минерали

Според „NutritionData“ на Self.com, едно голямо твърдо сварено яйце съдържа между 1 и 9% от нашия препоръчителен дневен прием на калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк и манган. Също така, едно яйце съдържа 15.4 микрограма селен, което е 22 процента от нашия препоръчителния дневен прием. Важен антиоксидант, селенът може да помогне за стимулиране на имунната система, предотвратяване на дегенеративни заболявания като рак и стабилизиране на нивата на холестерола.

Learn more: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×