Новородено-бебе-родители

(NaturalNews) Изчакването на две минути преди отрязването на пъпната връв след раждането подобрява статуса на антиоксиданти на кърмачетата и води до по-добро детско развитие през първите няколко дни от живота, според проучване, проведено от изследователи от Университета на Гранада и Клинична болница Сан Сесилио, и публикувано в списание Pediatrics.

Защипването на пъпната връв е една от най-общите медицински интервенции, и потенциално една от най-старите. И все пак, съществуват големи вариации и противоречия по отношение на времето за защипване. В страните с високи доходи, обикновено е по-често да се защипва пъпната връв по малко от минута след раждането. Въпреки че има доказателства, че кръвта обикновено продължава да тече от майката към детето за по-дълъг период от това, както и че ранното прищипване може да повиши риска от различни здравословни проблеми на бебето.

Световната здравна организация препоръчва клампирането (защипването) на пъпната връв да се осъществява между една и три минути след раждането.

Антиоксиданти дават по-добри резултати

Новото изследване е проведено върху 64 здрави бременни жени с неусложнена бременност, които са започнали вагинално раждане спонтанно и са родили в Клинична болница Сан Сесило в Гранада. На половината от родените деца пъпната връв е била отрязана 10 секунди след раждането, докато на другата половина е била отрязана 2 минути след раждането.

Изследователите открили, че децата със забавено защипване на връвта са имали подобрен антиоксидантен капацитет. В случаи на предизвикано раждане, бебетата със забавено защипване на пъпна връв са имали по-малко възпалителни ефекти от бебетата, чиито върви са били защипани след секунди.

„Нашето изследване показва, че късното защипване на пъпната връв има благоприятен ефект върху антиоксидантния капацитет и намалява възпалителния сигнал, индуциран по време на раждането“, казва главният изследовател Хулио Хосе Очоа Херера, „което би могло да подобри развитието на новороденото по време на неговите  първи дни от живота.“

Доказателствата за ползите продължават да се покачват

Според Хана Дален, професор акушерка в Университета на Западно Сидни, Австралия, изследването добавя към все повече доказателства, че забавеното защипване на пъпната връв подобрява здравето на кърмачетата.

„Бебето завършва с една трета повече обем на кръвта, ако не се прави ранно защипване. При положение, че бебето се лишава от значителен обем на кръвта, не е твърде изненадващо, че има физиологично отражение“, казва тя.

„Голям преглед на проучвания установи, че има няколко ползи от забавеното защипване на връвта – бебета са по-склонни да имат по-висок хемоглобин, има повече доказателства, че бебетата се възобновяват по-добре, особено ако са родени преждевременно, и има някои доказателства относно засягането на поведенчески и образователни резултати.“

Този преглед е публикуван в престижния Cochrane Database of Systematic Reviews през 2013.

„В светлината на все повечето натрупващи се доказателства, че забавеното защипване на пъпната връв увеличава концентрацията на ранния хемоглобин и запаси на желязо при бебетата, изглежда, че има основание за по-либерален подход към забавяне на клампирането на пъпната връв при здрави бебета“, заявява изследователката Филипа Мидълтън от университета Аделаида в Австралия, по това време.

Прегледът от 2013 г. открива повишен риск от жълтеница при бебетата със забавено защипване на пъпната връв.

„Но жълтеницата, която причинява сериозни проблеми, не е част от това“, казва проф Дален.

В допълнение,  по-сериозната жълтеница се лекува лесно с фототерапия – следователно препоръката на статията от 2013 г. е за забавено защипване на пъпна връв, защото фототерапията е лесно достъпна.

Опровергавайки аргументите, направени от привържениците на бързо защипване на пъпната връв, прегледа от 2013 г. също не намира повишение на риска от кървене при майката от забавеното клампиране на пъпната връв.

И все пак австралийските насоки все още препоръчват незабавно защипване, казва Дален.

„Все повече и повече жени искат забавено клампиране на пъпната връв и често са почти третирани като престъпници“, казва тя. „Лекарите и акушерките в болничната система казват, че бихте могли да увеличите риска си от кървене, но ние знаем, че това не е вярно.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David Gutierrez

By admin

One thought on “Изчакването на две минути преди рязането на пъпната връв подобрява ранното развитие на новороденото”

Напиши коментар

Добави обява

×
×