Какво е инсулин?

Инсулинът е важен хормон в организма. Нашето тяло се състои от трилиони малки клетки. За да функционира правилно всяка клетка изисква свой собствен източник на енергия. Ние даваме енергия на клетките си чрез консумиране на храна. Тази храна, която преглъщаме трябва да бъде разделена на по-малки молекули, наречени глюкоза (естествена захар). Панкреасът е голям жлеза зад стомаха, което освобождава хормона инсулин. Перфектното количество инсулин в тялото е в състояние да разгражда храната, която ядем и да я използваеме за енергия на клетките.

Инсулинова резистентност

Вашият панкреас произвежда инсулин, следващата стъпка от процеса на разграждане е използването на инсулина, за да се разградят въглехидратните молекули в използваема глюкоза. След хранене, когато трябва да се чувствате енергични, вие сте уморени и раздразнителни. Вместо да бъдете готови да се изправите пред новия ден, вие сте изтощени от силно главоболие. Често сте замаяни и забелязвте, че дори леки контузии отнемат много време, за да се излекуват. След консултация с вашия лекар, можете да разберете, че сте с инсулинова резистентност. Това означава, че въпреки че панкреасът работи добре, инсулин се произвежда, тялото ви и тъканите не могат да го използват, а големите въглехидратни молекули не се разграждат.

Симптоми на инсулинова резистентност

Въпреки че няма забележими симптоми на инсулинова резистентност, има научни доказателства, че инсулиновата резистентност води до синдром на поликистозните яйчници (или за по-кратко PCOS). Симптомите, посочени в предходната алинея, са показателни за PCOS, причинени от инсулинова резистентност. Поликистозен синдром на яйчниците е ендокринно разстройство, което се характеризира с умерено уголемяване на кисти. Тези кисти обикновено се диагностицират чрез ултразвуков преглед. Този синдром също така се свързва с безплодие при жените.

Някои от симптомите на PCOS включват:

  • нередовна менструация
  • високи нива на андроген хормони (това причинява хирзутизъм, което е ненормално окосмяване на лицето, акне и оплешивяване)
  • поликистозни яйчници (големи пълни с течност мехурчета, намерени в яйчниците)
  • чести гъбични инфекции
  • повишаване на теглото
  • промени в настроението
  • безсъние
  • виене на свят
  • умора

Лечение за PCOS

Въпреки че има налични медицински лечения, повечето от тях са придружени от сериозни странични ефекти. Страдащите от PCOS изпитват достатъчно болка и последното нещо, което им е нужно е повече мъка. Не забравяйте да попитате медицинските специалисти старателно да обяснят страничните ефекти на всяко лекарство, ако сте решили да го вземате.

Алтернативно, по-ефективен метод, който набира популярност сред страдащите PCOS е изцяло естествен и холистичен подход. Натурално лечение с добра детоксикираща програма и диета е добър начин, от което да започнете.

 

Автор: Alexander Bloom

Източник: http://blogs.naturalnews.com/insulin-ovaries-friends-foes/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *