Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на захарта от усвоената храна да намери своя път в клетките, където е необходима за енергия. Инсулиновата резистентност се появява, когато клетките в тялото на човек стават нечувствителни към инсулина и откажат да допуснат глюкозата вътре; резултатът е по-високи нива на кръвната захар и по-високи нива на инсулин, тъй като панкреасът работи здраво, за да произвежда достатъчно от хормона, за да бъде ефективен.

Хронично високи нива на кръвната захар и инсулина поставят човека в риск, не само за лечение на диабет тип 2, но и за наддаване на тегло, сърдечно заболяване, хипертония и дори рак. Въпреки това, съществуват естествени храни и подправки, които могат да понижат инсулиновата резистентност и да обърнат този процес, преди да се направи трайно увреждане.

Куркума

Не трябва да бъде изненада, че наред с всичките ѝ други ползи за здравето, куркумата е и в състояние да ви помогне да намали инсулиновата резистентност. В едно скорошно проучване, което разделило 240 преддиабетни пациенти на две групи, едната група получавала добавки с 250 mg куркума на ден, имала скорост от 0% развитие на диабет; групата, която е получавала плацебо, имала скорост от 16,4% от развитие на диабет.

Джинджифил

Джинджифилът е ботанически свързан с куркума и така има много от същите свойства и активни съставки. В едно проучване относно използването на джинджифил за диабетици, 88 пациенти са разделени на две групи, едната от които са получили плацебо, а другата получава по 3 грама джинджифил дневно под формата на капсули. В края на проучването, след осем седмици, групата, която е била обработена с джинджифил, намалява средната си дневна кръвна захар с 10.5%, докато групата на плацебо, всъщност, е увеличила кръвните захари с 16%.

Канела

Канелата, като джинджифила и куркумата, има дълга история и в медицинската и в кулинарната употреба. В мета-анализ на много проучвания за използването на канела за диабет е открито, че тя помага за понижаване на нивата на кръвната глюкоза и подобрява лекотата, с която клетките реагират на инсулин. Смята се, че канелата работи чрез забавяне на изпразването на стомаха и по този начин се избягват пикове на нивата на кръвната захар.

Горски плодове

Всички видове горски плодовве са отлична храна за хора с диабет или преддиабет, тъй като след хранене с тях, тялото се нуждае от по-малко инсулин, за да се поддържа нивата на кръвната захар нормални. В едно проучване от Финландия, участниците са били помолени да ядат хляб с или без плодове. Било е установено, че когато се консумира само хляб, има скок в нивата на кръвната захар, но че тези нива са значително намалени, когато хлябът се консумира с горски плодове.

Така че за тези, които търсят естествен начин да намалят резистентността си към инсулин, без да се налага да приемат медикаменти, е добре да опитат изброените по-горе храни и билки. За всички е доказано, че нормализират нивото на кръвната захар без никакви вредни странични ефекти и дават възможност за по-естествена форма на управление на диабет.

 

 

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/eat-foods-decrease-insulin-resistance/

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *