(NaturalNews)

Делфините са очарователни морски видове бозайници с невероятни когнитивни и интелектуални способности, за които науката е доказала, че значително надвишават тези на почти всички други бозайници не-хора. Скорошно изследване, публикувано в списание, Протоколи на Национална Академия на Науките (PNAS), добавя мистерия и чудене за делфините, след като установява, че специално видът бутилконоси са в състояние да общуват с други делфини като конкретно ги наречат по име.

Чрез поредица от научени сигнали, делфините очевидно са в състояние да комуникират един с друг по по-напреднал начин, който много учени са смятали за възможен само между хората. Според ново изследване от Индийския Научен Институт в Бангалор, делфините не само притежават общи сигнални способности, които им позволяват да намират храна или да предупреждават другите делфини за опасност, но те също са в състояние да викат един друг с различни имена.

„Бутилконосите делфини развиват собствени уникални сигнали за идентичност“, обясняват абстрактни на проучването. „Това свирене кодира индивидуална идентичност, независимо от гласовите функции. Копирането на определени свирки, следователно, може да позволи на животните да се именуват или да се викат едни други.“

Подобно на хората, делфините са в състояние да учат и да идентифицират копия на техните собствени уникални свирки – за хората това е просто като име – както и да научават как да коминикират уникалните свирки на други делфини. По същество тази уникална възможност позволява на делфините да общуват помежду си по начин, по който повечето други бозайници, освен хората изглежда, не са в състояние да общуват.

Докладът добавя: „Това изследване дава убедителни доказателства, че наученият сигнал за самоличност на делфините се използва като име при обръщане към други делфини“. „Поради това бутилконосите делфини изглежда са уникални, като нечовешки бозайници, да използват научени сигнали като индивидуални специфични назвавания за различни социални компании в тяхната собствената система за природна комуникация.“

Делфините също могат да образуват специални приятелски кръгове, предварително да планират и да изпълняват нови задачи

Естествено, имайки тази специална способност за комуникация на тяхно разположение, това позволява на делфините да изпълняват други невероятни подвизи, като формиране на специални приятелските кръгове – или както хората могат да ги нарекат, клики. Друго проучване през 2012 г., от Университета Джорджтаун установило, че делфините са способни да образуват елитни социални групи като изключват други делфини, което е някакси необичайно в животинския свят.

Това може да се дължи на факта, че подобно на хората, делфините имат доста големи мозъци, които заемат около пет процента от общото им телесно тегло. Имайки по-голям мозък, хипотезирано от някои, би могло да обясни например, защо делфините също са в състояние да научават човешки жестове с ръка, както и да планират напред. Друго изследване от Университета на Хавай открива, че делфините са способни да планират напред и да изпълняват нови непознати досега дейности едни с други.

„Все още има много да се учи за тези приспособими решаващи проблеми животни“, обяснява статия за делфини, публикувана в BBC Wildlife Magazine. „Но от доказателствата досега, изглежда, че делфините наистина заслужават тяхната репутация на високо интелигентни.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Прево от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *