Диетата играе съществена роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В проучване, публикувано в списание Nutrition, белгийски учени показаха, че добавянето на инулин може да се окаже полезно за превенция на сърдечно-съдови болести.

Инулинът е нискокалорично разтворимо влакно, което се намира в много растения, особено зеленчуци. Това е “fructan”, което означава, че се състои от вериги от фруктоза на захар от естествена растителност, свързани помежду си по начин, по който тънкото черво не може да смила. Поради това той преминава към дебелото черво, където става храна за чревни бактерии. В този смисъл е пребиотик.

“Микробиомът се счита за важна екосистема, способна да контролира физиологията на гостоприемника, включително чрез взаимодействие с хранителните компоненти”, пишат авторите в проучването.

Те се отнасят до това как инулинът може да поддържа чревната бактерия и в процеса подобрява чревния метаболизъм на липидите, което води до по-ниски нива на триглицеридите след хранене.

За да изпробват своята хипотеза, те създават животински модел, съставен от 36 плъха, разделени на две групи. Първата група имала диета само с 10% килокалории мазнини, докато другата група получила 45% мазнина – сравнима със западната диета.

Четири месеца след тази диета, плъховете допълнително се разделят на още две групи. Една група получила добавка инулин от цикория в доза от 0,1 грама на ден. Другата група не получава инулин. Инулинът се слага в питейната вода на животните в продължение на две седмици.

Наблюденията разкриват, че инулинът не е направил нищо за промяна на теглото на плъховете, обаче, причинява забележителни подобрения по отношение на нивата на триглицеридите, дори при мишки, които консумират западна диета.

“В сравнение с контролната диета западната диета предизвиква значително увеличение на серумните триглицериди след прием на маслиново масло. Инулиновата добавка в западната диета доведе до значително подобрение на хиперглицеридемията след три и четири часа след липидния товар “, обясниха изследователите.

Друго проучване върху инулина, този път от изследователи в Държавния университет в Грузия, установи, че пребиотикът може да помогне за борба с метаболитния синдром чрез експресия на протеин в епителните клетки на червата.

В момента механизмите, които позволяват инулинът да подобри нивата на триглицеридите, не са много добре разбрани. Ето защо се насърчава допълнително проучване по въпроса.

Бързи факти за инулина

Като разтворимо влакно, инулинът предлага много ползи, свързани с храносмилателната система, както и състояния, които могат да възникнат от свързаните с храносмилането проблеми.

  • Помага за подобряване на храносмилането – като пребиотик, инулинът играе значителна роля за поддържането на баланса между добрите и лошите бактерии в червата. Чрез увеличаване на популацията на приятелски чревни бактерии, инулинът стимулира храносмилането и повишава имунитета срещу болестта.
  • Помага за облекчаване на запек – многобройни проучвания са намерени в подкрепа на инулиновата роля за облекчаване на запек.
  • Може да помогне при загуба на тегло – някои проучвания показват, че инулинът може да бъде в помощ за тези, които искат да отслабнат. Това може да бъде свързано със свойствата на инулин, които поддържат здравословното храносмилане.
  • Той може да помогне за контролиране на диабета – High performance инулин е свързан с по-добър контрол на кръвната захар сред хората с преддибет или диабет. Една от възможните причини за това е свързана с това как инулинът повишава чернодробната функция, като подобрява инсулиновата резистентност в дългосрочен план.
  • Добър е за сърцето – чрез намаляване на триглицеридите и холестерола инулинът помага да се ограничат някои от най-честите причини за сърдечно-съдови заболявания.
  • Може да предотврати рака на дебелото черво – ферментацията на инулин в бутират, процес, който се случва благодарение на чревните бактерии, се смята, че има защитни свойства, които са от полза за дебелото черво. Изследванията показват, че инулинът наистина може да направи средата в дебелото черво по-малко благоприятна за растежа и развитието на тумора.

Автор: RJ Jhonson

Източник: https://www.naturalnews.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×