(NaturalNews)

През последните няколко десетилетия в пресата има много лоши отзиви за натрия. Разбира се, има добра причина за предупрежденията, които често се публикуват от здравни експерти, както онлайн, така и в редица медицински списания, които са предназначени да накарат хората да се замислят, преди щедро да използват солницата си. Американската Сърдечна Асоциация (AHA) предупреждава, че прекомерният прием на натрий може да доведе до следните рискове за здравето:

  • увеличение на сърдечния мускул
  • инсулти
  • главоболия
  • високо кръвно налягане
  • рак на стомаха
  • камъни в бъбреците
  • сърдечно заболяване
  • бъбречно заболяване

 

Виновниците за твърде много натрий в диетата

По-голямата част от натрия в средната диета – около 65% – идва от храни, които са получени от магазини или супермаркети. Той идва под формата на преработени храни, тъй като производителите често използват добавен натрий, който помага за запазване на храната с по-дълъг срок на годност. Останалите 35% от натрия идват от ресторанти и други източници – 25% и 10% съответно. Може да се предположи, че другите източници включват натрий, който хората добавят към своите храни, когато готвят у дома си.

Натрият крие и други опасности

В допълнение към рисковете за здравето, които са породени от яденето на диета с високо съдържание на натрий, здравни експерти предупреждават, че прекомерното количество натрий може да окаже влияние върху начина, по който изглеждаме. Твърде много натрий може да доведе до подуване на корема, подпухналост и наддаване на теглото. Здравните организации имат различни граници за натрия, който считат за безопасен, Отдела по Земеделие на САЩ (USDA), Американската Диабетна Асоциация (ADA) и Академията по Хранене и Диететика (AND), считат за безопасно най-високо количество до 2300 мг. Интересното е, че оптималното ниво на натрий, което се счита за безопасно от Американската Сърдечна Асоциация е 1500 мг. Това е същото количество, което другите агенции поставят в ниската графа на приемливо.

Натрият има изненади за хората

Появяват се все повече доказателства, които обръщат внимание на факта, че безсолната диета може да не е най-добра за здравето в дългосрочен план. Списанието на Американската Медицинска Асоциация отбеляза наскоро корелация между диета с ниско съдържание на натрий и по-висок процент на смъртност по сърдечно-съдови причини. Тези данни посочват увеличение на хоспитализация за сърдечно-съдови проблеми за хората, които са имали нисък прием на сол в сравнение с тези, които приемат умерено количество сол в своите диети.

В допълнение, едно скорошно проучване, цитирано в Американското Списание по Хипертония е установило, че диета с ниско съдържание на сол води до по-високи нива на холестерол и триглицериди в плазмата. Изследователите заключават, че тези по-високи нива на хормони и липиди в кръвта обезмислят ​​ефекта на лекото понижаване на кръвното при пациенти, които силно ограничават приема на сол.

Както и с много препоръки за здравето, може би е най-добре да упражнявате умереност, когато става въпрос за количеството на сол в храната.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *