(NaturalNews)

Техники за управление на стреса, като медитация, йога и дълбоко дишане могат да подобрят способността на организма да се справя и да се възстанови от стресови фактори като хронични заболявания, стрес от работа или стрес от връзка. Тези практики привеждат тялото в състояние на релаксация, контролирано от парасимпатиковата нервна система. Ново изследване предоставя някаква представа защо йогата и тези техники са полезни за нашето здраве.

Изследвания в Институт за Медицина Ум/Тяло Бенсън-Хенри в Главна Болница на Масачузетс и Медицински Сестрински Център Бет Израел откриват една от причините, поради които тези техники за намаляване на стреса имат такива големи ползи. Те откриват, че предизвикване на релаксиращ отговор, предизвикан от йога и медитация, произвежда промени в изразяването на гените, които регулират имунната система, енергийните нива и нивата на кръвната захар.

Промени в изразяването на много важни групи от гени демонстрират един механизъм, защо тези техники имат такива облаги за лицата с хронични заболявания. Например, пътечки, участващи в енергийния метаболизъм, специално митохондриалната функция, повишават продукцията при тест на субекти, след като достигат до състояние на релаксация.

Също така, пътечките, активирани от възпалителна молекула посредник, NF-kB,  играеща роля при възпаление, стрес и дори рак, са потиснати след като участниците имат сесия за намаляване на стреса.

Какво още могат да направят техниките за управление на стреса, като йога, за поддържане на здравето?

Йогата може да подобри мозъчната функция. Изследвания в Университета на Илинойс в Урбана Шампейн показват, че само след 20 минути на Хатха Йога, участниците показват значителни подобрения в скоростта и точността на тестове. В действителност, участниците се представят значително по-добре след практикуване на йога, отколкото след 20 минути умерени аеробни упражнения.

Водещият изследовател на проучването отбелязва, че „в резултат на практикуването на йога, участниците се фокусират по-добре в използването на своите психични ресурси, обработват информацията бързо, по-точно и също учат, задържат и актуализират части от информацията по-ефективно, отколкото след извършване на аеробни упражнения.“

Йога, медитация и дихателни упражнения са известни за намаляване на тревожността и стреса, подпомагане на имунната система, стимулиране на мозъчната функция, и правят много повече за съживяване на тялото! Изследванията показват също, че могат да бъдат дори по-полезни от традиционните аеробни упражнения (на бягаща пътека или велоергометър), поради наблягането върху дишането, баланс, стречинг и спокойствие.

Практикували ли сте йога? Опитайте и ще можете да се възползвате от предимствата на тези, облекчаващи стреса упражнения, които поддържат тялото и духа!

Източник: http://www.naturalnews.com/041033_yoga_meditation_deep_breathing.html#ixzz2XwgUJk1C

Автор: Katherine Leonard, MS, NC

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×