(NaturalNews)

Западняците са склонни да приемат догмата на съпротива и аеробни упражнения като единствен път за фитнес. Много физически поддръжници на фитнеса отхвърлят хатха йога като твърде неефективна. Въпреки това, дори и опитния спортен атлет по триатлон като Рич Рол би желал да започне да практикува хатха йога по-рано.

Объркващата западна догма с философията на хатха йога води до неправилно практикуване на хатха йога. Хатха Йога е древна система на умишлено създаване на съюз – физически, емоционален и психически.

Практикуване на традиционна хатха йога с манталитет за интензивно аеробно изгаряне на калории или изграждане на мускули чрез съпротивителни упражнения пречи на пълния пакет от това, което предлага Хатха Йога.

Изненадващо, Главният Научен Служител за Американския Съвет за Упражнения (ACE) д-р Седрик Брайънт също потвърждава това: „Ако се опитате да включите елементи за изгаряне на калории в йога сесия може да компрометирате основната цел и благоприятното въздействие на практика.

Скорошно проучване доказва, че йога увеличава когнитивните способности

Изследването е проведено в Университета на Илинойс в Урбана Шампейн от студент Неха Готе в отдел на университета Лаборатория по Упражнения и Физиология, водено от професор по кинезиология и здравна общност Едуард Маколи .

Професор Маколи обяви целта на това изследване: „Йогата става все по-популярна форма на физическа активност в САЩ и е наложително да се проверят нейните ползи за здравето, особено ползите за психичното здраве, които тази уникална дейност на дух-тяло форма, може да предложи.“

Субектите на изследването, всички от които са били сравнително активни, включва 30 жени студенти в университета, които са участвали в 20 минутни сесии на аеробни упражнения, наблюдавани, за да се получи стабилен максимален пулс 60 до 70 на сто.

Същите тези индивиди, които нямат предишен опит с йога, също са участвали в 20 минутни сесии по йога, които включват прави, седнали и легнали пози (асани), предназначени да включват изометрична мускулна контракция и релаксация комбинирани с дихателни техники. Те са били водени от опитен йога учител.

Всички 30 участници отбелязват по-добри резултати на когнитивни тестове на задачи, веднага след сесия йога, отколкото правят след аеробната сесия. Те също така съобщават, че се чувстват по-спокйни, центрирани и отпуснати, след сесия йога, имайки предвид, че се чувстват само малко уморени след аеробната сесия.

Двадесет минути е кратко време за йога сесия. Повечето сесии в групи са най-малко половин час до 45 минути, в зависимост от дължината на последната и най-важна поза на сесията, поза трупа или Шавасана.

Значение и заключение

От значение е количеството време, прекарано в поза трупа или дали изобщо се включва! Обикновено не и се отделя достатъчно подобаващо внимание дори от някои квалифицирани инструктори по йога в западния свят.

Шавасана (поза трупа) не е просто кратка почивка. Това е, когато общите и фини енергии на организма, ума и тялото са предназначени да се интегрират напълно с пълна медитативна релаксация. Това е, като че активните пози от йога подготвят за този финал.

Въпреки, че констатацията на проучването за незабавно увеличаване на работната памет и умствена острота е интересно, авторите предоставят своите недостатъци, включително малък брой участници от същия пол и други дребни фактори.

Разбира се, това мотивира още изследвания, които ще дадат на академичните изследователи повече работа и повече докторанти.

Не са нужни купища академични резултати от научни изследвания, за да се възползваме от предимствата на йога: увеличаване силата на тялото, издръжливост, здраве, функцията на имунната система, либидо и подобряване на емоционалното състояние.

Просто намерете клас наблизо или онлайн инструктаж и практикувайте сами.

Източник: http://www.naturalnews.com/040763_yoga_brain_stimulation_mind-body_medicine.html#ixzz2WJcZIlG9

Автор: PF Louis

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×