какаови-зърна-шоколад-какао

Случвало ли ви се е изведнъж да се почувствате по-добре след като сте изпили хубава, топла чаша какао? Това добро чувство не е само в главата ви и не е само защото какаото е вкусно. Какаовият прах притежава дълбоки лечебни качества, които надминават дори тези на известни суперхрани, като например акай плодове, боровинки, червени боровинки и нарове. То е основната съставка на шоколадовите бонбони и неговите мощни лечебни свойства го правят чудесна суперхрана. Ето няколко ползи за здравето, които можете да извлечете, когато започнете да добавяте какао към вашата диета:

Какаото е богато на антиоксиданти

Полифенолите са естествени антиоксиданти, които могат да се намерят в много хранителни продукти, като плодове, зеленчуци, чай, вино и шоколади. Полифенолите и другите антиоксиданти могат да имат благоприятен ефект върху тялото ви, включително намаляване на възпалението, понижаване на нивата на кръвното налягане, повишаване на кръвния поток и подобряване нивата на холестерола и кръвната захар. Какаото е един от най-богатите природни източници на полифеноли. Според едно изследване, лечебната сила на какаото може да бъде описана като „антиоксидант на антиоксидантите“. Какаовият прах съдържа дори флавоноли, които притежават мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Всички тези антиоксиданти могат да помогнат за неутрализирането на вредните свободни радикали и да предпазят тялото от оксидативния стрес и увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Ако искате да спечелите пълните ползи от антиоксидантите, не забравяйте да вземете неалкализирано какао на прах или тъмен шоколад, който съдържа над 70% чист какао.

Какаото на прах може да стимулира здравето на сърцето

Флавонолите в какаовия прах могат да насърчат здравословната функция на сърцето чрез подобряване на нивата на азотен оксид в кръвта. Тези повишени нива на азотен оксид могат след това да намалят риска от инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт по различни начини. На първо място, те могат да отпуснат и разширят кръвоносните съдове и артериите, за да намалят кръвното налягане и да подобрят кръвообращението. Второ, те могат да понижат нивата на „лошия” LDL холестерол и кръвната захар. Две шведски проучвания показват, че редовното хранене с малки количества тъмен шоколад може да осигури някои защитни ползи за сърцето ви. Въпреки това, все още е важно да се консумират умерено, тъй като проучванията показват, че яденето на повече от 30 грама шоколад на ден вече не осигурява същите кардиопротективни ефекти.

Какаовият прах може да помогне за облекчаване на симптомите на диабет тип 2

Яденето на шоколад за борба със симптомите на диабет може да звучи малко странно, но е възможно. Има обаче още много неща, които трябва да вземете под внимание. Първо, трябва да ядете само богат на флавонол тъмен шоколад, който съдържа възможно най-малко добавено мляко или захар. Второ, трябва да ядете шоколад само в умерени количества. Докато какаото притежава антидиабетни свойства, това не означава, че консумирането на повече шоколад ще осигури още повече антидиабетни свойства. До известна степен, приемът на какао може да подобри метаболизма на глюкозата и инсулиновата чувствителност.

Какаовият прах може да поддържа здравословна мозъчна функция

Според няколко изследвания, наличието на много полифеноли в тялото ви може да подобри мозъчната ви функция и кръвообращението в мозъка, което впоследствие намалява риска от невродегенеративни заболявания. Освен това, флавонолите могат да подкрепят производството на неврони в мозъка ви. Тези антиоксиданти могат потенциално да играят роля в превенцията на свързаната с възрастта дегенерация, като болестта на Алцхаймер.

Какаовият прах може да осигури защита срещу рак

Тъй като флавонолите притежават защитни свойства срещу рак, а какаото е натоварено с флавоноли, приемането на какао може да намали риска от някои видове рак. В някои проучвания е установено, че компонентите на какаото имат антиоксидантни ефекти за защита на клетките от увреждане. Установено е, че те са способни да предизвикат смърт на раковите клетки и помагат за предотвратяване на разпространението на раковите клетки.

Автор: Mary Miller

Източник: https://www.naturalnews.com/

Напиши коментар

Добави обява

×
×