(NaturalNews)

Какаовото дърво е малко вечнозелено дърво, което расте в тропическите райони на Южна Америка. То дава зърна, които обикновено се изсушават и се използват за правенето на какао и шоколад, въпреки че какаото може да се консумира и сурово.
Какаото се цени в страните на централна и южна Америка заради силния вкус, тонизиращите свойства и хранителната му стойност. В тази статия ще разгледаме последния аспект, за да разберем защо много от тези култури зачитат какаото толкова много.

Ползи за здравето

Богато на антиоксиданти – Какаото е най-богатата на антиоксиданти храна в света. Например прахът съдържа ORAC (Капацитет за абсорбиране на кислородни радикали) стойност от 95,500 μmol за 100 грама, докато какаовите зърна съдържат по-ниска, но все пак впечатляваща стойност от 62,100 μmol за 100 грама. За да разберем по-добре тези стойности, годжи бери (най-високият не-какаов източник на антиоксиданти) има стойност от 25,300, акай бери стойност от 18,500, и боровинките – известни с тяхното съдържание на антиоксиданти – стойност от 2400.

Много от съдържащите се антиоксиданти в какаото са флавоноиди, включващи антицианидин. Като всички антиоксиданти, тези флавоноиди са тясно свързани с превенцията на вреди от свободните радикали, но също така играят централна роля за насърчаване на колагенна защита. Това означава, че храните, богати на антиоксиданти, като какаото, не са добри единствено за предпазване от рак и други дегенеративни заболявания, но също така предоставят много ползи против стареене.

Повдига настроението – Шоколадът и в двете си форми, обработена и естествена, винаги е бил разглеждан като повдигащ настроението. Обработеният шоколад е по-скоро „комфортна храна“ заради съдържанието на нездравословна рафинирана захар, докато истинският шоколад – произхождащ от биологично какао – всъщност спомага за освобождаването на невротрансмитери като ендорфини и серотонин, които са хормони за добро настроение. Какаото съдържа още и естествени съединения за повишаване на настроението, като теобромин и фенилетиламин, което го прави добра храна за хора, страдащи от ниско вибрационни състояния като тревожност, тъга и депресия.

Подобрява сърдечно-съдовото здраве – Според Института Линус Паулинг, флавоноидите в какаото могат да блокират окисляването на ‘лошия’ LDL холестерол. Тъй като LDL холестеролът трябва да се окисли преди да може да се превърне в плака, този блокиращ процес директно ни предпазва от редица сериозни сърдечно-съдови заболявания, включително атеросклероза (втвърдяване на артериите). В основата си това подобрява кръвообращението и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Богато на хранителни вещества – Какаото съдържа над 300 важни съединения, включително протеини, мазнини, някои В-витамини и минерали като калций, сяра, магнезий, фосфор, желязо, цинк и мед. Този богат хранителен профил заедно с невероятните концентрации на антиоксидантни издига какаото като „суперхрана“. Всъщност общото наименование на какаото – Theobroma – означава „храна на боговете“, произлизащо от гръцки.

Съвети за консумация

Какото е най-добре да се консумира сурово в прахообразна или зърнена форма. Прахът често се добавя към шейкове (смесва се добре и с други суперхрани като мака на прах) или просто се пие с гореща вода. Поради киселостта на какаото, обаче, може да искате да го подсладите със здравословен заместител на захарта, като ксилитол, ако имате намерение да го пиете директно. Подобно на повечето енергетици, какаото е най-добре да се консумира сутрин или поне не преди лягане.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

One thought on “Какао: удивителна суперхрана, препълнена с антиоксиданти”
  1. Какаото е изключително вредно!!! Съдържа алкалоида теобромин, който предизвиква пристрастяване и води до подагра и запушване на кръвоносните съдове, упорито безсъние, високо кръвно, и вследствие на това – инсулт, инфаркт, както и кафето! Кафето и какаото не са забранени като наркотици, а би трябвало на опаковките им поне да пише, че са вредни за здравето! И на съдържащите ги продукти също. Например шоколад, тунквани вафли, бисквити. Там те са в комбинация със захар, която допълнително уврежда организма! Както го пише на цигарите. Но, от това се печели! Децата още от малки ги приучават към шоколад! И особено рекламата на черен шоколад е много опасна, защото черния шоколад съдържа много какао, респективно наркотик, и човек много бързо се пристрастява към него! Мислейки, че приема здравословна храна. А после става наркозависим не може да се откаже! Захарните изделия пък развалят зъбите и отслабват костите. Така че при всички случаи хранейки се с шоколад и сладкарски изделия, един ден ставате „клиент“ не само на производителите им, но и на бялата мафия – лекари, зъболекари, фармацевти! Затова никой няма сметка да Ви каже колко е вредно какаото, а има сметка да Ви направи зависим от него за да му върви бизнеса!

Напиши коментар

Добави обява

×
×