Ракът на гърдата е заболяване, което засяга предимно жените и причинява много страх, тъй като не е известно лечение за него. В повечето случаи на рак, ранното откриване е от ключово значение за точното лечение. Когато откриването на рак е направено по-рано, шансовете за оцеляване са доста високи, тъй като тогава раковите клетки нямат метастази. Добре е да обърнете внимание на предупредителните признаци на рак на гърдата, така че да получите най-подходящия вид грижа.

Ракът на гърдата в повечето случаи започва с една малка бучка в гърдата. Това означава ли, че всяка малка бучка, която се проявява в гръдната тъкан е раково образувание? Това не винаги е така. Има моменти, когато бучка в гърдата може да бъде причинена от безброй други фактори, различни от рак на гърдата. В случай, че чувствате болка в гърдите, често срещани случаи могат да бъдат в резултат на менструални хормони в тялото, употреба на противозачатъчни хапчета, хапчета за безплодие, кисти на гърдите или сутиен, който не е удобен. Въпреки това е препоръчително да посетите лекар. Мастната тъкан в гърдата или дори колебанията в гърдите може да доведат до доброкачествена неракова бучка в гърдата. Това се наблюдава при около 90% от всички случаи.

Въпреки че някои бучки в гърдите са доброкачествени, най-честият признак на рак на гърдата е бучка, която е безболезнена. Други общи признаци включват промяна във формата на зърното, болка в гърдите, която не си отива след менструалния цикъл, ясен секрет от зърната, необяснимо зачервяване или раздразнение на кожата, сърбеж и обрив на гърдата. Други признаци на рак на гърдата включват бучка в гърдата, която не изчезва след менструалния цикъл, подуване около ключицата и бучка в гърдата, която има неправилни ръбове.

Някои други признаци на рак на гърдата включват ретракция на зърното или обръщане на зърното навътре, уголемяване на едната гърда, растеж на съществуваща бучка, вдлъбване на повърхността на гърдата, където човек остава с чувството за портокалова кора по отношение на структурата на гърдата. Вагинална болка също е често срещан симптом, загуба на тегло, увеличенини лимфни възли, както и видими вени на гърдите. Важно е да се отбележи, че в повечето случаи на рак на гърдата са проявени множество признаци.

Ракът на гърдата може да се появи и при мъжете и не е специфичен само за жените, както се смяташе по-рано. Въпреки че е рядко състояние, той може да се появи и при мъже на всяка възраст. Причината, поради която тази форма на рак не се среща често при мъжете е, защото тяхната тъкан на гърдата не е толкова голяма, колкото е при жените. Повечето от споменатите признаци на рак на гърдата се проявяват и при мъжете. Най-честият знак за рак при мъжете е бучка в гръдната тъкан, което е съпроводено с изтичане на течност от зърното, зачервяване и дори лющене на зърното и сърбеж. Тъй като мъжете не се проверяват редовно за рак на гърдата, тази форма на рак в повечето случаи се диагностицира в по-късните етапи, което прави лечението доста предизвикателно.

Всяка болка в гърдите, която не може да бъде ясно обяснена, трябва да бъде докладвана на лекар възможно най-скоро. Причината е, че това може да бъде признак на рак на гърдата и колкото по-рано се открие, толкова по-добри са възможностите за лечение и перспективите.

Лекарят трябва да започне с физически преглед. Той оглежда бучката в гърдата, кожната тъкан и текстура, проблемите със зърното и прочие. Вероятно би искал да чуе медицинската история, както и тази на най-близките членове на семейството, тъй като ракът на гърдата често се случва по семейна линия.

Потвърждението изисква от тях да извършват мамография, която е рентгенова снимка. Може също да се използва ултразвук. ЯМР може да се използва и за абсолютна позитивност на тъканта се препоръчва биопсия. Дори когато ракът е потвърден, е важно да се разбере, че има различни възможности за лечение, които могат да помогнат да се води нормален живот и да се подобрят шансовете за оцеляване.

Прочетете още съвети за предотвратяване на рак на гърдата.

Автор: Claire John

Източник: http://blogs.naturalnews.com/warning-signs-breast-cancer/

Напиши коментар

Добави обява

×
×