(NaturalNews)

Високото кръвно налягане може да има потенциално сериозни, дори фатални, последици. Добрата новина е, че има научно доказани промени, които могат да се направят в диетата, помагащи да се справим с това състояние. Въпреки, че сериозните случаи (напр. 160 + / 115 +) могат да изискват вниманието на лекар и незабавна фармацевтична намеса, много хора и лекари, за съжаление се обръщат към медицинските лекарства твърде бързо, когато в действителност има много прости храни и билки, които могат да помогнат при леки до умерени случаи на високо кръвно налягане.

Храни, богати на калий

Повечето от нас консумират големи количества готварска сол в ежедневната си диета. Една от отрицателните последици за здравето от високото съдържание на натрий в диетата е повишаване на кръвното налягане, особено при тези, които са чувствителни към този минерал.

Когато става дума за регулиране на кръвното налягане, балансът между натрий и калий в организма е важен. Дори без да се намалява приемът на натрий, консумацията на повече храни, богати на калий може да помогне да се задържи кръвното налягане под контрол.

Най-общо казано, пресни плодове и зеленчуци са чудесни източници на калий. От друга страна, много преработени, пакетирани храни са натоварени с натриева сол и други вредни хранителни добавки. Плодовете и зеленчуците съдържат много фибри, които също помагат за намаляване на високо кръвно налягане.

Плодове, богати на калий включват банани, пъпеш, кайсии, фурми, манго, нектарини, авокадо, диня, киви, портокали, нарове и папая. Зеленчуците, богати на калий са целина, спанак, кресон, броколи, краставици, карфиол, магданоз, аспержи, тиква, картофи, сладки картофи и ябълки.

За тези, с бъбречно заболяване, трябва да се отбележи, че прекомерен прием на калий може да бъде вреден и трябва да се потърси експертен съвет в това отношение.

Вода

Едно толкова просто средство за защита от високо кръвно налягане е пиенето на много вода всеки ден. Д-р Юлиан Уитакър препоръчва пиенето на 15 чаши вода всеки ден.

Водата помага да се отпуснат телесните системи, включително артерии. Стеснени артерии са една от основните причини за високо кръвно налягане. Според него, „Почти всички лекарства за кръвно налягане имитират ефектите от повишен прием на вода.“

Чесън и лук

Изследванията показват, че чесънът, както пресен, така и под формата на добавка, има ефекти на понижаване на кръвното налягане. Чесънът също така осигурява и други ползи за сърдечно-съдовата и имунната система. Например, проучванията показват, че чесънът може да помогне за намаляване  нивата на холестерола.

Когато става дума за намаляване на кръвното налягане, яденето на дори една скилидка чесън на ден може да помогне, според някои проучвания. Някои експерти предполагат, че ползите за здравето от чесъна са силни, ако се яде суров и нарязан, около 10 минути преди консумация.

Лукът може да помогне за намаляване на кръвното налягане по същия начин.

Други зеленчуци

Някои зеленчуци съдържат специфични съединения, които са показали, че помагат за намаляване на кръвното налягане. Доматите, например, съдържат най-малко седем такива съединения, включително гама-аминомаслена киселина (GABA). Броколите съдържат най-малко шест съединения, които да помогнат за контролиране на кръвното налягане. Морковите, също имат най-малко осем такива съединения.

В традиционната китайска медицина, целината има дълга история на употреба за понижаване на високо кръвно налягане. Консумацията на най-малко четири стръка целина може да произведе полезни ефекти.

Заключение

Посочените по-горе предложения могат да помогнат за много случаи на леко до умерено високо кръвно налягане. При сериозни случаи, които изискват медицински лекарства, след като са били направени промени в начина на живот и промени в диетата, и ситуацията е под контрол, използването на лекарството може да бъде намалявано постепенно под наблюдението на медицинско лице.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Reuben Chow

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×