Думата „пермакултура“ е измислена през 70-те години на миналия век от Бил Молисън и Дейвид Холмгрен, двама австралийски учени. Първоначалното им намерение е било да създадат „постоянно земеделие“, но по-късно открили, че техните дизайнерски идеи създават основите за т. нар. устойчива или постоянна култура

Пермакултурата е преди всичко система за етично използване на земята и проектиране за устойчиви човешки селища. Изучаването на пермакултурния дизайн обхваща традиционни знания, екология, устойчивост, производство на органична храна, ефективно използване на енергия, естествен дизайн на дома, рециклиране, подходяща технология, екологична икономика и много други. Става въпрос за отглеждане на собствена здравословна храна, изобретателност и отговорност към околната среда. Пермакултурните концепции, принципи и идеи за проектиране могат да бъдат приложени успешно към всичко – от малки крайградски единици до големи земеделски имоти.

Според Бил Молисън пермакултурата интегрира екологията, органичното градинарство, архитектурата, ландшафта и агро-лесовъдството в създаването на богат и устойчив начин на живот. Той не само използва подходяща технология, която осигурява високи добиви при ниски енергийни вложения, но се стреми да създаде ресурс, който е едновременно стабилен и невероятно разнообразен.

• Грижа за земята
• Грижа за хората и всички други видове
• Ограничаване на консумацията; споделяне на излишък („Справедливи дялове“)

Ето едно лесно за следване ръководство за четири чудесни начина да започнете да включвате пермакултурните практики в собствения си живот.

Създайте си навик да наблюдавате природата

Започнете да наблюдавате отблизо природни елементи и дизайни като модели на слънчева светлина, фази на луната, посока на растеж на дърветата, къде и как се събира водата и къде растенията не растат добре в родния ви район. Не забравяйте да разширите наблюдението си и върху моделите в човешката природа. Например, обърнете внимание на това какви видове работа харесват и не харесват малките деца или как са склонни да се държат вашите колеги в определени фази на даден проект. По кое време на деня умът ви е най-възприемчив към изпробване на нови идеи?

Също така е важно да наблюдавате нуждите на всичко, което искате да подхранвате, независимо дали е градина, растение, животно, приятел или бизнес партньор. Ако искате да отглеждате билки или да отглеждате пилета, разберете от какви условия се нуждаят, за да можете да настроите своя микроклимат по съответния начин.

Развийте ум, ориентиран към дизайна

Огледайте се около себе си и си представете начини да приложите пермакултурната етика и принципи към дизайна на всичко, което забележите. Един добър начин да започнете да развивате очите си за дизайн би бил да изберете пермакултурен принцип, който особено резонира лично с вас, и да намерите начини да го приложите в различни области на личния си живот.

Например, ако наистина обичате принципите на пермакултурата за „използване и оценяване на разнообразието“ и „използване на малки и бавни решения“, тогава направете списък с начини, по които можете да разнообразите ежедневните си дейности по прост, неразточителен начин. Създайте списъци за пазаруване на хранителни стоки, които включват разнообразие от прости, местни и сезонни храни и направете вашите пазарувания да включват задачи за цялото семейство, тъй като един от най-важните аспекти на пермакултурата е възстановяването на общността.

Създайте проста и екологична пермакултурна градина

Екологичното градинарство включва отглеждане на широка гама от ядливи и други полезни растения и може да се извършва във всякакъв мащаб. Това е забавен и лесен начин за създаване на „екосистема в задния двор“ чрез сглобяване на общности от растения, които могат да работят съвместно и да изпълняват различни функции, включително:

• Съставяне и поддържане на почвеното плодородие
• Улавяне и запазване на водата в ландшафта
• Осигуряване на местообитание за различни животни, насекоми и птици
• Отглеждане на ядлива „мини гора“, която дава сезонни плодове, ядки и други храни

Много начинаещи книги за пермакултурата, както и онлайн източници, обясняват как да завършите различни полезни проекти, като например правене на собствени билкови торове и компост или създаване на домашни органични спрейове за борба с вредителите.

Вземете курс по пермакултурен дизайн

Запишете се за пермакултурен курс, изучете и практикувайте задълбочено принципите на пермакултурата, като разгледате достъпни местни курсове по пермакултурен дизайн. Ще се научите да практикувате устойчив дизайн в ежедневието си, ще укрепите връзката си с природата и ще развиете своята креативност и интуиция.

В процеса ще получите и интересна обиколка на различни пермакултурни практики от цял свят – всички от които можете да адаптирате към вашата собствена ситуация. Повечето курсове по пермакултура също предлагат изключително богата общност, която ви дава възможност да подобрите разбирането си за тази система за холистичен дизайн и да създадете приятелства и бизнес партньорства за цял живот. Ако не искате да вземете общ курс по пермакултурен дизайн, проучете специфични елементи на пермакултурата като местни хранителни системи, самоувереност, отглеждане на храна, традиционни умения, пчеларство, дребномащабно органично земеделие и начини за изграждане на общност.

Източник: naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *